30 г. от създаването на пилотажната група «Русские Витязи» (ГАЛЕРИЯ, ВИДЕО)

Pan.bg 05 апр 2021 | 19:13 views (886) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на 1tv.ru

blob:https://www.1tv.ru/80028223-6d92-404c-b589-651e2403eed5Известните пилоти-асове от световноизвестния пилотажна група «Русские Витязи» празнуват кръглата годишнина. На 5 април 1991 г. в руските ВВС се появява група, която организаторите и зрителите мечтаят да видят на всички големи авиошоута и авиосалони.

И още как! В края на краищата те са единствените на света, които извършват групов висш пилотаж на най-новите тежки изтребители, освен това не говорим за някои специално трансформирани модели, а за обикновени серийни Су-35 или Су-30СМ, същите, които руските ВВС имат на бойно дежурство.

А и самите „руски рицари“ са готови да изпълнят всяка задача, защото преди всичко те са военни пилоти.

„30 години е, от една страна, е цял живот, но от друга страна, е нищожно кратк овреме. Малко, малко, малко е, искам още! " - казва командирът на звено на авиогрупата «Русские Витязи» Владимир Кочетов.

На тези хора винаги им липсва полет, въпреки че изглежда, че живеят в небето. Когато във въздуха се появят «Русские Витязи», всички на земята вдигат поглед. Визитна картичка на всеки парад, на всяко авиошоу. Техният висш пилотаж е известен по целия свят: "Кобра", "Петля","Кубински ромб", "Огледало". Ювелирн аточност - разстоянието между самолетите е само няколко метра. Крайна концентрация - всички движения са синхронни, сближаване, смяна на позициите, разпуск.

Никой друг на планетата няма толкова много световни рекорди и никой друг не извършва пилотаж на тежки бойни изтребители. В Европа, САЩ, Китай също има пилотажни групи, но всички те летят или с тренировъчни, или с олекотени самолети. Необходими са години на непрекъснато обучение, за да се покаже такова умение. И не само в небето - стотици пъти «Русские Витязи» изпълняват "пешком по летешки", превъртат се в главата си и дори виждат фигурите насън.

Лидерът на групата Андрей Алексеев, по който се равняват всички пилоти на групата, казва: "Това не може да се нарече работа, това е начин на живот".
„Не сте на работа, колкот опоказна часовникът и нито час повече. Н еможе да погледнете към часовника:„ О, Ввече е без петнадесет, събирам багажа и си тръгвам“. Не. Всички са тук, докато е необходимо. Плюс това, разбира се, имаме много командировки, много задачи далеч от основната ни база, имаше години, в които прекарахме повече от половин година в командировки“ споделя
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Андрей Алексеев. Роднините, разбира се, ревнуват небето, но какво можете да се направи?

„Някои от нашите колеги се шегуват: ще отидем ли в „псехдосемействата“ през нощта? Е, прекарваме по-голямата част от времето си на работа. Семействата са обидени, разбира се, че отделяме толкова много време на работата си, но така се получава“ завършва командирът на групата Сергей Щеглов.

На първото международно авиошоу в Англия «Русские Витязи» отиват през 1991 г. само няколко месеца след сформирането на групата. Тогава Владимир Басов е водещ пилот. Той казва, че е имало много трудности. Най-малкото за това, че нашите навигационни системи не съвпадат с тези на НАТО. На самото шоу «Русские Витязи» веднага спечелиха любовта на публиката и уважението на чуждестранните колеги.

„Качихме се - девет "Хоук" и шест от нашите Су-27 в една и съща формация, летяхме над Шотландия, наоколо има скали, ние имаме твърде голяма разспереност на крилата, всички се скупчихме един в друг, за да не ударим нищо. Заедно с тази група прелетяхме над кралицата и кацнахме в Лукерс - където се проведе авиошоуто“ спомня си пилотът Владимир Басов.

Днес основният състав на "Руските рицари" е от 6 въздушни аса. И те летят на най-добрите изтребители в света - Су-30СМ и Су-35 - най-новите оръжия, авионика, двигатели. В крайна сметка, на първо място, те са бойни пилоти, те практикуват не само висш пилотаж, но и въздушни битки и изстрелвания на ракети. И са започнали да летят на Су-27 и говорят за него като за човек.

„Су-27 е като първата любов; този самолет определено е на първо място. За съжаление вече са изведени от самолетни яссътав на групата. Времето тече и Су-27 ве е в пенсия” въздъхва Андрей Алексеев.

Игор Ткаченко не е много по-възрастен от пилотажната група - той е на 34 и вече три години лети в основния състав на «Русские Витязи». Млад, талантлив, със собствен почерк в небето. Както казват колегите му - прилича на баща си - Игор Ткаченко-старши е бил командир на «Русские Витязи» дълги години. Той загива трагично по време на тренировъчен полет пред авиошоуто МАКС 2009 г. Допоследно отклонява горящия изтребител встрани от жилищните сгради. Герой на Русия - посмъртно.

„Това е баща ми - Ткаченко Игор Валентинович. Снимката е направена след първия му самостоятелен полет на Су-27 в Кубинка“ споделя пилотът.
В «Русские Витязи» има талантливи хора, които дори след авиацията могат да се озоват в живота. Блестящият оператор на Първи канал Борис Леонов е служил 20 години в групата като инженер на ескадрила, а след като се пенсионира, отива в телевизията.

От дясната страна на изтребителите са изобразени стилизирани знамена: това са страните дв които «Русские Витязи» са демонстрираха висш пилотаж. И както пилотите казват, все още има много място за нови. Е, съвсем скоро ще можем да видим умениято на «Русские Витязи» в небето - на Парада на победата на 9 май 2021 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


30 г. от създаването на пилотажната група «Русские Витязи» (ГАЛЕРИЯ, ВИДЕО)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка