Първи парашутни скокове за първокурсниците от Военновъздушното училище в Долна Митрополия - Част 2 Скоковете (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 06 апр 2021 | 20:49 views (7212) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. ген. Юлиян Радойски лично дойде да наблюдава скоковете на курсантите от първи курс ,специалност „летец-пилот“. В разговора преди скока той сподели своите преживявания от парашутните скокове и пожела на всички успешно приземяване.

Подполк. Мянков и инструкторите-парашутисти от Отделение за търсене и спасяване в 24-а авиобаза-Крумово провериха скатаването и местоположението на коланите на основните и запасните парашути, предвидени за днешните 2 скока; помагаха на курсантите да ги сложат на гърба си, да прикачат към сбруите скатаните торби на парашутите и да сложат и запасните парашути. Последва проверка на още на 2 етапа.

В това време екипажът на ВТС L-410UVP E3 започна тренировка на touch and go на пистата на летище Долна Митрополия. След края й, самолетът се установи на рульожката, без да установява двигателите. Курсантите под ръководството на подполк. Мянков и мл. серж. Димитрова, началник на ПДС на ВВВУ „Г. Бенковски“, се качиха в самолета и заеха местата си в салона. Самолетът изрулира до източния старт, засили се и излетя. За 1 полет по кръга набра височина над 600 m. От борда му бе пуснат малък парашут с тежест за проверка на посоката на вятъра във височина. Тя бе отчета, бе направена съответната корекция в курса на самолета и на 4 захода по 3 човека бяха спуснати 11 курсанти и мл. серж. Димитрова.

Приземяванията бяха успешни, с изключение това на един курсант, който бе отнесен встрани от летателното поле, за щастие без контузии и наранявания. Част от курсантите получиха традициония шут отзад лично от командира на ВВВУ бриг. ген. Юлиян Радойски.

Веднага след скоковете екипът на сп. „Клуб КРИЛЕ“ разговаря с трима от тях:
image
Курсант Иван Ганчев заяви: „Току що изпълних успешен парашутен скок, първият от заложените за днес 2 скока. Чувствам се добре, краката ми са здрави. Сега ще се подготвяме за втория скок. На изхода на самолета бе доста вълнуващо, дори малко ме бе страх. Чувството от скока е неописуемо. Трябва да се преживее. Най-добрия начин да се опише е да се преживее. Условията днес бяха идеални, вятъра бе в нормата, дори малко по-слаб, нямаше турболенция. Беше идеално!“.

Курсант Васил Дошков: „Чувствата непосредствено преди скока бяха смесени. Ту искаш
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
да скочиш, ту не искаш. Когато бордът остана зад гърба ми, мислите ми не бяха от най-ясните, но успях да запазя съзнание и мисля, че това бе най-важното. Започнах да отброявам до 1005, но парашутът се отвори дори по-рано. Това бе много щастлив момент. Нямаше време да се радвам, че се е отворил парашутът. Заех се да го управлявам и да навигирам спускането, защото трябва да се приземиш в определен район. Управлението на парашута бе изненадващо приятно, защото парашутът има добри характеристики. С радост бих скочил втори път".

image
Курсант мл. сержант Алекс Вълчев, 941 класно, който направи много добро приземяване: „Чувствата на прага на самолета бяха доста смесени. Хем искаш да скочиш, хем не ти се иска да го правиш, но няма как. Тук сме, за да се справяме с трудностите, трябва да сме смели, все пак сме бъдещи офицери. Потвърждавам, че парашутът се отвори доста по-бързо от очакваното. Нямаше време за радост. Трябваше бързо да се осъзнаем, да се огледаме, да видим къде са колегите, да видим откъде е вятъра и да се заемем с управлението на парашута. Дали е добро приземяването ми, могат да кажат само инструкторите“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първи парашутни скокове за първокурсниците от Военновъздушното училище в Долна Митрополия - Част 2 Скоковете (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 31/43 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка