Полша почита паметта на жертвите на авиокатастрофата край Смоленск

Pan.bg 10 апр 2021 | 11:23 views (565) commentaries(1)
img
pan.bg

В Полша събота, 10 април, се провеждат възпоменателни събития по случай 11-ата годишнина от авиокатастрофата на полския президентски самолет Ту-154М край Смоленск. Това съобщава ТАСС.

Отбелязва се, че в много градове на страната точно в 08.41 местно време (часът на сблъсъка на самолета със земята на 10 април 2010 г.) започна минута мълчание.

Според агенцията един от първите, който почете паметта на жертвите на трагедията, беше Ярослав Качински, брат на загиналия при катастрофата полски президент Лех Качински и председател на управляващата партия в страната "Закон и справедливост".

Качински участва в сутрешната служба, след което започнаха възпоменателни събития в президентския дворец и пред паметници на площад Пилсудски.

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда уважи паметта на загиналите в Краков - в кралския замък Вавел, където са погребани Лех и Мария Качински.

Полският самолет Ту-154 се разби при кацане на летище Смоленск през април 2010 г. В резултат на това загинаха 96 души, включително тогавашният държавен глава Лех Качински и съпругата му, видни политици и военни лидери.

Междудържавният авиационен комитет заключи, че причините за катастрофата са решението на екипажа да не лети до алтернативно летище, при мъгливи условия, както и недостатъци в обучението на пилотите на президентския отряд.

Източник: gazeta.ru Снимка: Следственный комитет РФ/РИА «Новости»

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 10 апр 2021, 14:51
   
  2
   
  1

  ``Междудържавният авиационен комитет заключи, че причините за катастрофата са.....``

  Малко пред история.
  2 самолета са излетели за събитията .
  1 ия ,за което се споменава в статията.2 ия с журналисти.

  2 е излетял последен и кацнал първи,при същите .....при мъгливи условия.

  p.s

  Това което не се споменава,полския президент Лех Качински или правителство ,е трябвало да купи ,американски облигации за над 1 млрд.гущерчета .
  В последния момент се отказали.

  p.s.1
  Cамолета е използвал``Navstar-GPS``.
  изменение и резултата е налице......``10 април, се провеждат възпоменателни събития по случай 11-ата годишнина от ....```