Turkish Airlines възобнови полетите с Boeing 737 MAX

Pan.bg 16 апр 2021 | 18:05 views (467) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.com

На 15 април 2021 г. Turkish Airlines възобнови полетите си със самолети Boeing 737 MAX, като извърши няколко кратки отсечки по вътрешните маршрути. Самолетът който е летял е с регистрация TC-LCA, един от 11-те 737 MAX 8 във флота на Turkish Airlines. Флотът от този тип ще бъде увеличен с 54 допълнителни самолета през следващите години, допълнени и от 10 самолета във вариант 737 MAX 9.

Първият MAX излетя за Turkish Airlines
Turkish Airlines е един от най-големите купувачи на 737 MAX в Европа с поръчка за 75 самолета от този тип. Той изостава само от IAG и Ryanair Group по отношение на големината на бъдещия си флот от този тип и иска да възобнови полетите с него, след разрешение от регулаторите.

Турската служба за гражданска авиация - Генералната дирекция на гражданската авиация (DGCA), одобри връщането към полети на 737 MAX миналата седмица. Първоначално се смяташе, че Turkish Airlines ще възобнови полети с MAX в понеделник, 12 април. Въпреки че това не се случи, авиокомпанията не остави специалистите и авиофеновете дълго да чакат и на 15 април 2021 г. 737 МАХ се върна в турското небе.

Самолетът с регистрация TC-LCA излетя от Истанбул в 10:00 и след полет само от един час кацна в Анкара. В 11:50 самолетът излетя обратно към Истанбул, кацайки малко след 13:00. Но работата му още не беше свършена, тъй като по-късно този следобед, в 16:00 местно време, той предприе нова ротация от Истанбул до Измир. Върна се малко след 19:00 същата вечер.

Този самолет беше първият MAX, който пристигна в Turkish Airlines и остава единственият MAX, реактивиран досега. Никой от останалите не е летял повече от 2 години. TC-LCE, друг 737 MAX 8, е извършил два тестови полета през последната седмица, като се предполага, че може да е вторият, който ще бъде върнат в експлоатация.

Turkish Airlines има общо 11 самолета 737 MAX 8 във флота си. Всички са конфигурирани с 2 класи, с 16 места в бизнес и 135 в икономомична. В допълнение към 737 MAX 8, Turkish Airlines има и един 737 MAX 9 с регистрация TC-LYA. Това има капацитет от 16 места в бизнес класа и 153 в икономична, но тепърва
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
ще бъде активиран от авиокомпанията.

Идват още 737 МАХ
Докато Turkish Airlines е заета да проверява и връща своите MAX-ове в летателна годност, Boeing се готви да започне да доставя още самолети от типа на авиопревозвача. Данните от Planespotters.net показват, че до 8 самолета 737 MAX 8 се подготвят за доставка. Те ще включват „липсващи“ регистрации от азбучната последователност на Турция, LCH и LCI, и след това регистрации TC-LCN до T.
Пристигат и четири 737 MAX 9, с регистрации TC-LYB до E. Когато те пристигнат, това ще бъде 50% от общата поръчка за по-големия вариант MAX за авиокомпанията. Тези самолети са поръчани като част от огромна поръчка за тяснофюзелажни самолети от Boeing направена през 2013 г. Тя включва и 20 самолета 737-800, като това е най-голямата поръчка към Boeing по стойност в историята на Turkish Airlines.

За 737 MAX това е още един оператор в небето, като светът бързо възобновява полетите с най-новото поколение американски тяснофюзелажни самолети. Освен Турция, регулаторите във Великобритания, САЩ, Европа, Канада, Бразилия, ОАЕ и други дадоха зелена светлина за полети със 737 MAX. Въпреки това ключови регулатори като тези в Китай и Индия все още не са одобрили връщането към полети на 737 МАХ.

На снимките:
TC-LCA бе първият MAX, доставен на Turkish Airlines и първият, който лети отново след приземяването (сн.:: Виктор чрез Flickr)
На 15 април 2021 г. самолетът прелетя 4 къси вътрешни отсечки (по данин от RadarBox.com)
Много турски самолети 737 MAX са паркирани в Сиатъл в очакване на доставка (сн.: Getty Images)Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Turkish Airlines възобнови полетите с Boeing 737 MAX

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка