ВТС Airbus A400M в ролята на авиотанкер проведе кампания за сертифициране за дозареждане с гориво на вертолети

Pan.bg 19 апр 2021 | 12:04 views (593) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.cim

На 19 април 2021 г. ВТС Airbus A400M успешно проведе мащабна кампания за сертифициране за дозареждане "въздух-въздух" на вертолети, изпълнявайки по-голямата част от целите за развитие и сертифициране на процеса. Airbus Defense and Space има за цел да постигне пълно сертифициране за дозареждане във въздуха с гориво на вертолети по-късно тази година с приключването на всички задължителни изпитания и през нощта.

Полетните тестове, проведени в координация с френската Генерална дирекция по въоръжението (DGA), включваха операции с 2 вертолета H225M на френските ВВС. Кампанията се проведе при дневни и нощни условия над западния бряг на Франция на височина между 305 и 3048 m и скорост на полета до 194,5 km/h. По време на тези полети бяха постигнати общо 81 "мокри" контакта и бе прехвърлено 6,5 тона гориво, което включваше едновременно дозареждане на два вертолета за първи път. Тестовете потвърдиха положителните резултати от "сухите" и "мокри" контакти, проведени през 2019 и 2020 г.

Дозареждането във въздуха на вертолети е уникална военна способност и ключ за операциите на Силите за специални операции, включващо самолети с различни полетни профили и споделящи много ограничен общ полетен деапазон, изискващ полети в стегнати формации на малки височини и при нощни условия.

С тази възможност A400M се превръща в един от малкото самолети-авиотанкери в света, способни на такива операции. Многофункционалният вертолет H225M е един от малкото в света, способни да бъдат дозареждат по време на полет, разширявайки стандартния му обхват от 1296 km с до 10 часа полетно време.

A400M като авиотанкер
A400M е сертифициран като стандарт, да бъде бързо конфигуриран като авиотанкер. Пренасяйки до 50,8 тона гориво в крилата и централната кутия на крилото, без да се използва зоната за превоз на товари. Могат да се монтират и 2 допълнителни резервоара, осигуряващи допълнителни 5,7 тона гориво всеки. Отделните резервоари за гориво позволяват използването на различни видове гориво, което позволява на A400M да обслужва нуждите на различни типове самолети и вертолети.

Като авиотанкер A400M вече демонстрира способността си да дозарежда изтребители като Eurofighter, Rafale, Tornado и F/A-18 на техните предпочитани скорости и височини, а също така е в състояние да дозарежда и други големи самолети като друг A400M, C295 или C-130.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка