ЗРК MBDA Sea Ceptor бе поръчан за бъдещите канадски фрегати

Pan.bg 19 апр 2021 | 16:24 views (574) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com

На 19 ахприл 2021 г. на MBDA бе възложен договор от Lockheed Martin Canada за оборудване на новите фрегати на канадския военноморски флот (CSC) със ЗРК Sea Ceptor. Използвайки общата противовъздушна модулна ракета (CAMM) като ефектор, ЗРК Sea Ceptor ще изпълни ролята на системата за близка противовъздушна отбрана (Close-In Air Defence System - CIADS) на борда на новите фрегати на CSC.

Sea Ceptor осигурява изключителна производителност на самозащита, с малко време за реакция и висока скорострелност, за да се справи едновременно с множество заплахи. Неговата модерна технология Soft Vertical Launch (SVL) позволява пълно 360° покритие с ефективност на близко разстояние, обикновено свързана само с обучителни системи за изстрелване. Sea Ceptor ще бъде интегриран в системата за бойно управление Lockheed Martin Canada Combat Management System 330 (CMS 330), като част от многослойна способност за ПВО. Ракетите CAMM ще бъдат разположени по 4 в ПУ Lockheed Martin Extensible Launcher System (ExLS), която е част от семейството на системите за вертикален пуск Mk41.

Ролята на MBDA в CSC ще създаде положително въздействие върху канадската отбранителна индустрия и нейната верига за доставки чрез политиката на Канада за индустриални и технологични ползи (ITB). Този договор ще доведе до значителни инвестиции от MBDA в научноизследователска и развойна дейност в Канада чрез широк спектър от технологии, като изкуствен интелект, киберсигурност и модерни материали. Тази инвестиция ще бъде направена в малки и средни предприятия (SME), академични среди и други ключови индустрии в цяла Канада, и ще създаде работни места във областта на високите технологии. Освен това програмата CSC ще засили допълнително партньорството между MBDA и Lockheed Martin Canada, което вече е налично за ЗРК Sea Ceptor и CMS 330, които са в основата на ПВО системата на на Кралския флот на Нова Зеландия и ВМС на Чили.

Ерик Беранже, главен изпълнителен директор на MBDA, заяви по повод на договора: „Радваме се, че на нас бяха възложени този договор и да играем роля в приноса за толкова важна програма за Канада. ЗРК Sea Ceptor предоставя технология от следващо поколение, която ще помогне да се защитят мъжете и жените от Кралския канадски флот, докато изпълняват своите мисии по света на борда на модерните нови фрегати на Канада".

src="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/11898/322056.png" alt="image" border="0" />
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка