Русия назова условието за отказ да се оттегли от Договора за открито небе

Pan.bg 03 май 2021 | 10:21 views (522) commentaries(0)
img pan.bg

Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация по време на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на оръжията, заяви пред "Известия", че Москва няма да се оттегли от Договора за открито небе (ДОН) ако Вашингтон поднови участието си в споразумението.

"Съединените щати все още имат месец за размисъл за да решат да потвърдят ангажимента си за изграждане на доверие и прозрачност във военната област. Отворени сме за усърдна работа за разрешаване на взаимни претенции в рамките на ДОН, както със САЩ, така и с други държави-участници ", - каза Гаврилов.

Той добави, че както се очаква, през следващите дни правителството ще представи на Владимир Путин законопроект за денонсиране на договора, след което документът ще отиде за последващо разглеждане в камарите на Федералното събрание. Тогава Москва ще изпрати официална нота за оттегляне от ДОН на депозитарите на договора - Унгария и Канада.

"Тогава ще започне шестмесечният период, предшестващ действителното ни оттегляне от договора. Под председателството на депозитарите ще се проведе извънредна конференция на участващите държави, която ще разгледа причините и възможните последици от нашето решение за общността открито небе", - обясни Гаврилов.

Договорът за открито небе е подписан през 1992 г. Споразумението се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война, което позволи на 34 участващи държави да събират открито данни за военните сили и дейности на другите. През май миналата година САЩ стартираха процедурата за оттегляне от ДОН, която приключи на 22 ноември.

На 15 януари руското външно министерство обяви началото на вътрешни процедури за оттегляне от споразумението. Министерството отбеляза, че след отказа на Съединените щати да участват в договора, „балансът на интересите на участващите държави, постигнат при сключването на договора, беше значително нарушен“. Министерството подчерта, че тази стъпка не означава началото на изтеглянето от Дон, това ще се случи едва от момента, в който Москва подаде уведомление до депозитарите.

Източник: РИА Новости Снимка: РИА Новости / Игорь Руссак

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка