Пребазиране на летище Враждебна за 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия. Част 1 - AS532AL Cougar и Ми-24В (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА АВИАЦИОННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 04 май 2021 | 17:05 views (7775) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgАко трябва да парафразираме един известен кино израз, „парадите не са това което бяха“, поне що се отнася до наземната им част. За втора поредна година няма да има сухопътна техника на парада за 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия в София, участващите пеши блокове ще са силно ограничени като брой и като численост и ще участват само в церемонията на паметника на Незнания войн, но за сметка на това над София ще прелетят почти всички летящи самолети и вертолети на българските ВВС и ВМС.

Българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ бе първата медия, която посети тренировките за парада на летище Враждебна. Днес, 4 май 2021 г. на летището се пребазираха 2 многоцелеви вертолета AS532AL Cougar (б. н. 701 и б. н. 704), 2 леки учебни вертолета Bell 206B3 (б. н. 01 и б. н. 03), един щурмови вертолет Ми-24В (б. н. 142) от състава на 24-та авиационна авиобаза-Крумово и 2 вертолета - един AS565MB Panther (б. н. 903) и един AS365N3+ Dauphine (б. н. 905) от състава на авиобаза „Чайка“-Варна на българските ВМС. Вертолетите от Крумово прелетяха южно от летище София, след това над града, направиха обратен завой и кацнаха по писта 09. Двата вертолета на ВМС кацнаха от права на писта 27.

Екипът на сп. „Клуб КРИЛЕ“ разговаря с част от пилотите, които ще участват във въздушните демонстрации над София. Повече от тях участват за първи път в такова мероприятие. Ето какво заявиха те:
Капитан Здравян Здравков, ст. пилот в 4-то авиозвено на вертолетна ескадрила на 24-а авиобаза-Крумово. За полета на 6 май 20201 г. е втори пилот на вертолет 701 AS532AL Cougar, който е резервен за националния флаг. „Полетът от Крумово до София премина гладко. Имахме за задача да облетим двете приводни радиостанции“. На наш въпрос, как е разрешен проблема с носенето на националния флаг от вертолет AS532AL Cougar, капитан Здравков сподели: „Използва се външната подвесна система. Единственото неудобство, е че флагът не може да се спуска и вдига по време на полет, реално той през цялото време е под вертолета. Това налага известни ограничения по отношение на скоростта, както и изисква по-голямо внимание при прелитане над по-високи обекти и сгради. Преминаването над София ще е със скорост 65 km/h и 100 m над терена. За първи път ще участвам във въздушен парад“.

Капитан Иван Кирчев, щурман на 5-о авиозвено на вертолетна ескадрила на 24-а авиобаза-Крумово. За полета на 6 май 20201 г. е втори пилот на вертолет 704 AS532AL Cougar, който е основен за националния флаг. „За първи път ще участвам в парад за 6 май. Подготовката започна преди около 2 седмици и премина усилено. Чувстваме се подготвени, знаем всички детайли около полета. Особеност на полета, е че националния флаг е на 18,3 m под нас през целия полет. Трябва да се внимава за препятствия, особено над града. Другата особеност е, че има ограничения по скорост, за да не се скъса националния флаг. Досега сме тренирали с най-много със скорост от 92,6 km/h (50 възла), но ще преминем с по-малко“. На наш въпрос какви чувства го вълнуват от участие в парад за 6 май, капитан Кирчев заяви: „Аз съм от София и когато бях малък дядо ми ме водеше всяка година на парада и гледах машините във въздуха отдолу. Тази година ще участвам в него отгоре, а няма да го наблюдавам отдолу. За мен е голяма чест“.

Капитан Яни Славов, ст. пилот във вертолетна авиозвено Ми-24 на вертолетна ескадрила на 24-а авиобаза-Крумово. За полета на 6 май 20201 г. е резервен втори пилот на вертолет 142 Ми-24В. „За 6 май ще минем в строй клин с водещ Ми-24В и два Bell 206B3 от двете му страни като водени. Групата ще следва на 1 минута откриващия парада AS532AL Cougar с националния флаг. Надяваме се при обратния полет до летище Крумово да прелетим над Пловдив и да поздравим с празника неговите жители и гости. За първи път участвам в парад за 6 май и се гордея с това. Мисля, че всички участници в парада имаме важна роля и ще спомогнем за вдигането на духа на българския народ и на колегите от ВВС. Аз съм от Випуск 2016 на Факултет „Авиационен“-Долна Митрополия на НВУ, заедно с стар. лейт. Костадин Бакърджиев, който лети сега на Bell 206. Започнахме като младши пилоти с курс на приучване на Bell 206, с цел да натрупаме нальот от 200 часа. След това бяхме разпределени по авиозвената. Някои колеги от випуска останаха да се обучават за инструктори на Bell 206, а аз преминах на по-големите Ми-24В. Като пилот на този вертолет нальот от около 80 часа“.

Старши лейтенант Костадин Бакърджиев, инструктор-пилот в отделно учебно авиозвено на вертолетна ескадрила на 24-а авиобаза-Крумово. Лети на Bell-206B3. В парада за 6 май е втори пилот на левия воден (машината с б. н. 01). „Ще преминем в строй клин с водещ Ми-24В, а двата Bell-26 ще са водени. Формацията е на разстояние 30х30. За първи път участвам в парад за 6 май и се гордея с това. Ще преминем на 100 m над терена със скорост 150 km/h. Нашите вертолети летят обикновено в строй пеленг, а сега трябва да поддържаме еднакво разстояние от водещия Ми-24. Подготовката протече усилено, защото, както казах, това не е обичайната формация, в която летим. Тя е силно натоварваща и за това се използва само за паради. Досега в историята само 2 пъти вертолети Bell-206 са летели в строй клин, но с Ми-17. Сложността на полета в такава формация, е факта, че въздушната струя генерирана от Ми-24В е доста силна на малките Bell-206, които са с двулопатен носещ винт. Това изисква особено внимание във въздуха. Налага се да летим с минимално излетно тегло, за да разполагаме с максимален толеранс по скорост и височина и да имаме възможност да маневрираме. Много е важно да се спазва разстоянието между вертолетите и двата Bell-а да са на една линия зад Ми-24“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Пребазиране на летище Враждебна за 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия. Част 1 - AS532AL Cougar и Ми-24В (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА АВИАЦИОННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка