ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ: ВЪЗДУШЕН ПАРАД ЗА 6 МАЙ В СОФИЯ, А НА ЗЕМЯТА - ВОЕННИТЕ БЛОКОВЕ НА НГЧ, СВ И СКСО

Pan.bg 06 май 2021 | 12:52 views (17042) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgЯсно пролича, че планирането на днешното отбелязване на 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия и завършило поне преди 1 месец при много по-сериозни анти-COVID-19 мерки и никой не е актуализирал плана с оглед на настъпилото след това облекчаване на мерките. В резултата церемонията пред паметника на Незнайния войн бе в минималистични измерения. Силно бе редуциран състава на официалните лица и генералитета, не бяха поканени военните аташе акредитирани в София, не бяха поканени и ветераните, пеши парад нямаше, а вместо това през паметника на Незнайния войн бяха строени представителни блокове на Националната гвардейска част (НГЧ), изобразяващи СВ, ВВС и ВМС, како и знаменен блок със знамената светини и блок гвардейци. Учудващо СВ имаха и собствен блок съставен от 38-ми механизиран батальон-Хасково на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Най-младият вид въоръжена сила - СКСО също се представи със свой блок. Освен това участваха Гвардейския оркестър.

Точно в 9,28 часа президента и върховен главнокомандващ Румен Радев изслуша доклада на командващия церемонията, поклони се пред националния флаг, обходи строените блокове и ги поздрави с 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия.

След това Мелнишкия епископ Герасим отслужи тържествен водосвет, прочете поздравление от българския патриарх и софийски митрополит Н. Св. + Неофит, и поръси със светена вода присъстващите. Първи благословията му получи президентът Румен Радев, след министърът на отбраната Красимир Каракачанов, НО адм. Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, след това представителните блокове и генералитета.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, НО адм. Емил Ефтимов и кметът на София Йорданка Фандъкова поднесоха венци на паметника на Незнания войн. В това време представителните блокове се изтеглиха на изходни позиции за преминаване в тържествен марш.

Първи преминаха блоковете на НГЧ - със знамената светини, гвардейския, на СВ, на ВВС и на ВМС; след това премина блока на СВ от 38-и батальон-Хаскова, блока на СКСО и строя завърши Гвардейския оркестър.

Точно в този момент на площада прелетя вертолет AS532AL Cougar (б. н. 704) с националния флаг. На доста големи интервали от време последваха в строй клин Ми-24В с два Bell-206B3, в строй пеленг AS565MB Panther и AS365N3+ Dauphine, в строй колона Pilatus PC-12 и L-410UVP E3, в строй пеленг два C-27J Spartan, в строй клин 3 L-39ZA, в строй клин два Су-25УБК и един Су-25К и завършващата тройка от един МиГ-29УБ (б. н. 14) като водач и двата водени МиГ-29А (б. н. 15 и 38), които по традиция осъществиха ефектен разпуск с изпълнение на възходящо тоно.

С това церемонията и въздушните демонстрации завършиха. Радостното е, че въпреки неразгласата на възможността да се присъстваха, бяха дошли стотици граждани, които дариха войните и авиаторите от българската армия със заслужени аплодисменти, а очите на децата блестяха от щастие. Дори само затова си заслужават всички усилия и тренировки на участващите.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ: ВЪЗДУШЕН ПАРАД ЗА 6 МАЙ В СОФИЯ, А НА ЗЕМЯТА - ВОЕННИТЕ БЛОКОВЕ НА НГЧ, СВ И СКСО

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/43 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка