Румъния с договор за БРК NSM, САЩ ще изберат румънска компания, която да осигурява поддръжката (СНИМКИ)

Pan.bg 08 май 2021 | 09:00 views (1135) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на www.defenseromania.ro

В края на април 2021 г. румънското Министерство на националната отбрана подписа чрез Генералната дирекция по въоръженията междуправителствено споразумение със САЩ по програмата „Мобилна противокорабна ракетна пускова система“ (SIML).

Според румънското МНО разходите по програмата се оценяват на 286 млн. щатски долара (без ДДС), като финалната стойност ще бъде определена след приключване на процедурата по възлагане.

Румъния купува модерни подвижни съоръжения за изстрелване на противокорабни ракети Naval Strike Missile (NSM) за брегова охрана.

Според изявлението на румънското МНО до медията Defence Romania, „Мобилната противокорабна ракетна пускова система“ (SIML) е предназначена да предпазва крайбрежието и крайбрежни зони от надводни кораби, с възможност за комуникация със собствени и съюзнически кораби, самолети и оборудване с взаимен обмен на данни и защитени комуникационни канали за извършване на противокорабната ракетна атака.

Румънските ВМС ще разполагат с нова, модерна, изпитана и оперативно съвместима мобилна система за изстрелване на противокорабни ракети в рамките на НАТО, адаптирана към текущите мисии, заедно с обучение за бойното използване на системата и постоянна актуализация на базите данни, специфични за SIML като съществена необходимост, която да бъде удовлетворена възможно най-скоро.

С подписването на документа правителството на САЩ получи Писмо за поръчка и приемане (LOA) в рамките на Програмата за чуждестранни военни продажби (FMS) и според Закон №. 37/2021 за постигането на „Боеспособност срещу надводни кораби“.

Системата SIML ще бъде доставена през последното тримесечие на 2024 г. САЩ ще изберат румънска отбранителна компания, която да изгради инфраструктурата за производство и поддръжка на системата.

В закона, приет от Румънския парламент, производителят на SIML има задължението да създаде капацитет за производство и поддръжка на ниво икономически оператор в националната отбранителна индустрия. Икономическият оператор ще бъде избран от производителя на SIML със съгласието на румънското правителство.

Мобилната противокорабна ракетна пускова система включва, но не се ограничава, до 4 подвижни стартови установки, командно-контролно-комуникационни платформи, транспортно-зареждащи машини, сензори, първоначална логистична поддръжка, ремонт и оборудване за тестване, криптографско и специално оборудване, специализирана помощ, служба за обучение на персонала на всички необходими нива, включително използване в бой, оборудване за обучение и специфични бази данни на SIML.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Румъния с договор за БРК NSM, САЩ ще изберат румънска компания, която да осигурява поддръжката (СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка