Впечатляващи демонстрации на българските командоси по време на медийния ден на учението Trojan Footprint – 21 (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 13 май 2021 | 18:36 views (6488) commentaries(0)
img
pan.bg,Н.Димов

Днес гости на медийния ден на международното учение на Специалните сили Trojan Footprint – 21 бяха посланиците Великобритания, Испания и САЩ и висши военни от НАТО. Делегацията бе водена от Началникът на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов, съпровождан от командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър. Присъстваха също кметът на Пловдив Здравко Димитров и други официални лица.

В района на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) гостите и представители на медиите бяха посрещнати от командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

Българските военнослужещи от СКСО направиха зрелищни демонстрации на способности при изпълнение на елементи от съвместната си подготовка: стрелба с картечни пистолети, специализиран ръкопашен бой, освобождаване на заложници, ликвидирани на терористи в сграда, инфилтрация на снайперски тим по способа „рапел“ от вертолет „Кугар“ , евакуиране на ранен командос. Завършек бяха доцелни скокове от ВТС С-27J Spartan, като парашутистите, носещи флаговете на участващите в учението държави, се приземиха точно на обозначеното място.

Учението „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021“. В него участват около 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

Водеща структура на учението е командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). От българска страна ръководител на учението е командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„Учения от такъв ранг и с такава амплитуда показват, че ние можем заедно да работим като тим и да изпълняваме поставените задачи. Убеден съм, че всички участници от специалните сили повишават в такава среда своята оперативна съвместимост, работят като съюзници и показват, че ние заедно като сила можем да отразяваме заплахи“, посочи генерал-майор Явор Матеев.

„Trojan Footprint-South - 2021“ има за цел да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Впечатляващи демонстрации на българските командоси по време на медийния ден на учението Trojan Footprint – 21 (ФОТОГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка