Изтребител Су-30 на ВКС РФ беше готов да пусне ракетите си по френски Mirage 2000 /СНИМКИ/

Pan.bg 16 май 2021 | 10:30 views (6561) commentaries(0)
img pan.bg

На 11 май руски изтребител Су-30 излетя, за да прихване френски въздушен танкер и два съпровождащи го изтребителя Dassault Mirage 2000 над водите на Черно море.

В редица руски издания се появиха обяснения за действията на пилота на Су-30 на ВКС РФ при предотвратяването на нарушения на въздушната граница на Русия от три самолета на френските ВВС.

image

„Три френски самолета едновременно не издържаха на руския ас“, пишат журналистите на страниците на своите издания.

Въпреки това, разбира се, не се говори за някаква конфронтация. Факт е, че на 11 май руски изтребител Су-30 излетя за прихващане над акваторията на Черно море на френски въздушен танкер и два придружаващи го изтребителя Dassault Mirage 2000. Прихващането е извършено нормално. Чуждестранните самолети промениха курса и се отдалечиха от руските граници. В търсене на „сензации“ в някои медии обаче започнаха да се появяват много любопитни „подробности“ за прихващането.

image

„Руският Су-30 беше готов да изстреля своите ракети по френския „Мираж 2000“, това бяха големите заглавия, които се появиха в новини на 16 май.

Като доказателство за техните изявления, медиите цитират коментара на един от руските пилоти, който е разказал за действията по време на прихващането.

image

„Достатъчно е да предупредите другарите да не навлизат. На него му поставиха задачата да ги отдалечи, той подходи и показа оръжията под крилата си, това е момчета, където трябва - т.е. показваме посоката на отстъпление и това е всичко. И ако започнат да се ежат, по курса ще бъдат изстреляни няколко ракети и това е всичко. Но не мисля, че ще се стигне до това”, разказа пилотът за обичайните процедури за въздушно прехващане.

Авторите на някои интернет-издания обаче са решили, че това не е достатъчно и донякъде са поукрасили своя материал.

image

„При инцидента с появата на френските изтребители Mirage 2000 близо до руските граници, руските военни възнамеряваха да ги спрат чрез изстрелване на ракети в посока на бойните самолети на френските ВВС“, така авторите интерпретираха израза „изстрелване на ракети по курса".

Трябва да се отбележи, че в описаната ситуация няма нищо сензационно. Всички въздушни прихващания следват същия сценарий. Забелязвайки приближаването на въздушни цели към държавните граници и идентифицирайки го като самолет, ПВО издига
в небето дежурните бойни прехващачи. Самолетите се приближават до целта и я придружават по границата. Ако е необходимо, прехващачът влиза в полезрението на пилота на чуждия самолет и, размахвайки криле, му демонстрира оръжията си.

Ако предупреждението не помогне, тогава се задейства предупредителен залп или завой по курса. Това е последното предупреждение за намерението да се използва оръжие. Обикновено не се стига до него. Никой няма да провокира въоръжен конфликт. Що се отнася до реалната способност на руския Су-30 да устои едновременно на няколко вражески самолета, оборудването и оръжията на този изтребител наистина позволяват да се атакуват няколко цели едновременно.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка