Прекратяват процедурата за концесия на летището в Пловдив

Pan.bg 10 юни 2021 | 17:36 views (358) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg

Причината е липса на интерес, каза служебният министър на транспорта

Следващата седмица служебният министър на транспорта Георги Тодоров ще прекрати съществуващата процедура за концесия на летище Пловдив, това съобщи той при откриването на международното изложение за тежкотоварни автомобили в града на тепетата.


"Ще я прекратя, защото по сега действащата процедура няма никакъв интерес. Няма нито един кандидат", каза той. По думите му няма заинтересовани кандидати, защото от една страна сделката не е достатъчно атрактивна, а от друга въздържанието на бизнеса е вследствие на пандемията.

Той подчерта, че със сигурност след прекратяването на процедурата за концесия ще започне друга процедура - за изготвяне на анализи, които да бъдат съобразени с реалната обстановка. В тях бъдат отчетени пандемичните условия през последната година и половина.

"Трябва да преценим, кога ще се събуди авиационния пазар, защото там пораженията са много тежки както върху летищата, така и върху авиационните оператори, а също и върху РВД", каза Тодоров. Той добави, че ще поиска през тези концесионни анализи ще да бъдат разработени няколко варианта.

Геоги Тодоров подчерта, че процедурата за концесия е дълга сделка и не може да се подготви бързо.

Заради пандемията полетите на летище "Пловдив" намаляха драстично, очакванията са възстановяването им да продължи в следващите години.

Преди заразата, през зимния сезон, летище "Пловдив" е посрещаше много чуждестранни ски-туристи, избрали да прекарат почивката си в зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско.

Междувременно обаче фирми от "Тракия Икономическа Зона" обявиха, че са готови да използват летище Пловдив, откъдето да изнасят продукцията си.

Припомняме, че на 25 февруари изтече крайният срок за кандидатстване в поредния конкурс за концесия на летището, а офертите трябваше да бъдат отворени на 13 март. Предният конкурс се провали, след като избраната китайска компания Ейч Ен Ей груп се отказа, а Министерството на транспорта не подписа договор с класирания на второ място консорциум от "Тракия икономическа зона" и ПИМК.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка