Френската авиоиндустрия ще проучи в края на 2021 г. възможността за 100% алтернативно гориво за тяснофюзелажни самолети

Pan.bg 10 юни 2021 | 17:37 views (570) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 10 юни 2021 г. компаниите Airbus, Safran, Dassault Aviation, ONERA и Министерството на транспорта на Франция съвместно стартираха полетно проучване в края на 2021 г., за да се анализира съвместимостта на несмесеното устойчиво авиационно гориво (SAF) с тяснофюзелажни самолети и търговски самолетни двигатели и горивни системи, както и с хеликоптерни двигатели. Този проект ще бъде осъществен с подкрепата на „Plan de relance aéronautique“ (план за възстановяване на авиацията на френското правителство), управляван от Жан Батист Джебари, френски министър на транспорта.

Планът, известен като VOLCAN (VOL avec Carburants Alternatifs Nouveaux), е първият път, когато емисиите по време на полета ще бъдат измервани с помощта при използването на 100% SAF в тяснофюзелажен самолет.

Airbus е отговорен за характеризирането и анализирането на въздействието на 100% SAF гориво върху наземните и полетни емисии, използвайки тестов самолет A320neo, задвижван от двигател CFM LEAP-1A.
Safran ще се съсредоточи върху проучванията за съвместимост, свързани с горивната система и адаптацията на двигателя за търговски самолети и хеликоптери и тяхната оптимизация за различни видове 100% SAF горива.
ONERA ще подкрепи Airbus и Safran в анализа на съвместимостта на горивото със самолетни системи и ще отговаря за подготовката, анализа и интерпретацията на резултатите от тестовете за въздействието на 100% SAF върху емисиите и образуването на самолетни следи.
Dassault Aviation ще допринесе за проучванията за съвместимост на материалите и оборудването и ще провери чувствителността на100% SAF горива към биозамърсяване.

Различните SAF горива, използвани за проекта VOLCAN, ще бъдат предоставени от TotalEnergies.

Освен това, проучването ще подкрепи усилията, които понастоящем се провеждат в Airbus и Safran, за да се гарантира, че авиационният сектор е готов за широкомащабно разгръщане и използване на SAF горивата като част от по-широката инициатива за декарбонизация на индустрията. Това също ще допринесе за крайната цел за постигане на 100% сертификация на SAF за тяснофюзелажни търговски самолети и новото поколение бизнес самолети.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка