НАТО: Нашата система за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия

Pan.bg 14 юни 2021 | 23:23 views (508) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


НАТО твърди, че неговата система за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия
Организацията е отворена за диалог, за да избегне непредсказуема ескалация, се казва в изявление след срещата на върха в Брюксел.

Системата на НАТО за противоракетна отбрана (ПРО) не е насочена срещу Русия. Такова изявление е направено в заключителното изявление на срещата на върха на НАТО, публикувано в понеделник.


"Системата на НАТО за противоракетна отбрана не е насочена срещу Русия и няма да подкопае руската система за стратегическо възпиране. Тя е предназначена да предпазва от потенциални заплахи, излъчвани извън евроатлантическия регион", се казва в документа.

Той също така твърди, че системата не е в състояние да се противопостави на руското възпиране. "Много пъти обяснявахме на Русия, че системата за противоракетна отбрана не е в състояние да издържи руското стратегическо ядрено възпиращо средство и че няма намерение да се възстановява тази система, за да има такава възможност в бъдеще", се казва в изявлението.

НАТО смята, че „изявленията на Русия със заплахи да превърнат членовете на алианса в свои цели заради системата на НАТО за противоракетна отбрана са неприемливи и контрапродуктивни“. Организацията също така увери, че НАТО е отворена за обсъждане на системата за противоракетна отбрана с Русия.

Русия смята, че системата за противоракетна отбрана на НАТО е част от американската система за противоракетна отбрана. Разглежда разполагането на американски системи за ПРО в Европа не като отбрана, а като увеличаване на ядрения стратегически потенциал на САЩ.
Конфронтация с Русия

Документът подчертава, че НАТО не търси конфронтация с Русия, не представлява заплаха за нея и е отворен за диалог, за да избегне непредсказуема ескалация.

„Оставаме отворени за редовен, целенасочен и конструктивен диалог с Русия, готови да преговаряме на основата на реципрочност в Съвета НАТО-Русия, за да избегнем недоразумения, грешки и неволна ескалация, както и да увеличим прозрачността и предвидимостта“, се казва в изявлението чете.

В същото време НАТО подчертава, че няма да има връщане към предишното сътрудничество, докато „Русия не покаже, че спазва международното законодателство и международните си задължения“. „Ще продължим да реагираме на влошената среда за сигурност, като укрепим сдържането и отбраната си, включително чрез присъствие в източната част на алианса“, се казва в изявлението.

Както беше отбелязано, говорейки в края на срещата на върха, полският президент Анджей Дуда, съюзниците в
Брюксел „говориха много за потенциални заплахи“. „Мога директно да кажа това, което фигурира в по-голямата част от изявленията, включително в речта на президента Джо Байдън, че, за съжаление, все още съществува належаща заплаха от страна на Русия под формата на различни агресивни действия“, каза той. „Днес това е едно от най-големите предизвикателства, които принципно съществуват в геополитическото пространство, особено по отношение на нашата част от Европа“, казва Дуда.

Както е посочено в документа, страните от НАТО са готови за нови срещи , за да продължат диалога с Москва "по най-важните проблеми", пред които е изправен алиансът. В същото време най-важната тема е конфликтът в Украйна.

Участниците в срещата на върха заявиха, че Москва продължава да използва "агресивна и безотговорна" ядрена реторика.

„Русия продължава да използва агресивна и безотговорна ядрена реторика“, смята Северноатлантическият алианс, аргументирайки, че Москва е обърнала специално внимание на учения, използващи технологии с двойна употреба.

„Русия продължава да диверсифицира ядрения си арсенал, включително чрез разполагане на ракетни системи с малък и среден обсег . Русия е реорганизирала около 80% от стратегическите си ядрени сили и разширява ядрения си потенциал, разработва нови дестабилизиращи оръжия и разнообразие от системи с двойна употреба. Ядрената стратегия на Русия и всеобхватната модернизация, диверсификация и разширяване на ядрените оръжия, включително качественото и количествено увеличение на руското нестратегическо ядрено оръжие, все повече подкрепят по-агресивната позиция на стратегическо възпиране. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество за борба с всички заплахи и предизвикателства, идващи от Русия ", заявява НАТО.
Нестратегически запаси от ядрено оръжие

НАТО разглежда качественото и количественото натрупване на нестратегически ядрени оръжия от Русия като предизвикателство.

„НАТО все още ясно вижда предизвикателствата, поставени от Русия, включително качественото и количествено увеличение на руските нестратегически ядрени оръжия“, се казва в документа.


© EPA-EFE / Horst Wagner / POOL

източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка