Адм. Кирил Михайлов, командир на ВМС: "Тази сутрин открихме части от самолета - от колесника и от двигателя на падналия МиГ-29"

Pan.bg 17 юни 2021 | 14:21 views (3020) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

Намерено е мястото, където се е разбил падналия МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разрушени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. В момента дистанционно управляеми апарати оглеждат района. Катастрофата е на дълбочина над 70 метра, на площ от 1 кв. км.

"Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено" сподели контраадмирал Михайлов.

Той разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция.

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Подновиха акцията по издирването на черната кутия на МиГ-29

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка