70 години от създаването на 25 ИАП: Венци и цветя на паметника на подполковник Спас Содев

Pan.bg 17 юни 2021 | 18:56 views (2998) commentaries(0)
img pan.bg

Днес 17.06.2021г. в Музея на авиацията-Крумово бивши служители на 25 -а ИБАБ "Чешнегирово" се събраха и положиха венци и цветя на паметника на майор Спас Иванов Содев, командир на полка 14.11.52 г.-13.03.53 г., загинал при изпълнение на служебния си дълг. Поклонението е част от планираните мероприятия за отбелязване на 70 години от създаването на авиационната база. Военнослужещи, служители на 25-та авиобазата, сега служещи в 24-авиационна база - Крумово, положиха венец, а присъстващите цветя на паметника, преместен от Чешнегирово в Музея на Авиацията.

На церемонията присъстваха о.р. генерал-майор Иван Парапунов, о.р. бр. генерал Спас Спасов, о.з. полк. Светлозар Асенов, директора на Музея на авиацията Р. Банялиева, о.з. полк.Стефан Синев, военнослужещи, чийто служебен път е преминал в 25-ти ИБАБ.

В словото си пред бюст-паметник на майор Содев, генерал-майор Парапунов отбеляза неговата саможертва при изпълнение на служебния дълг, че той е пример за подрастващото поколение и навеки ще остане в историята на полка. Той предостави на Музея на авиацията млада бреза за засаждане, символ на силата и непреходността на авиационната идея.

Пилотът о.з.подп. Стоян Бобев прочете прочувствено своето стихотворението „Българя“, което изразява преклонението пред българския дух.

25 авиационен полк е създаден на 17 юни 1951 г. по заповед на Министъра на отбраната №-856/17.06.1951 г., като 25 изтребителен авиационен полк, базиран на летище Граф Игнатиево, в състав от три ескадрили. За първи командир е назначен к-н Желязко Нанев Желязков. При сформирането на авиополка, личният състав наброява 216 военнослужещи, от които 36 летци. Въоръжението и бойната техника тогава са били самолети ПО-2 и ЯК-11 и ЛАЗ-7. Към края на 1951 г. в полка постъпват на въоръжение и първите реактивни самолети ЯК-17 и ЯК-23. През месец октомври същата година поделението е пребазирано на летище Толбухин.
Със заповед №-077/13.09.1955 г. на Министъра на отбраната за решаване на поставените задачи, поделението е придадено към състава на 10-а изтребителна авиационна дивизия и е пребазирано отново на летище Граф Игнатиево.
През 1956 г. постъпват на въоръжение самолети МиГ-15 и МиГ-17. В съответствие с изискванията поставени пред ВВС, през 1961 г. се създава нов профил-фронтова авиация, като авиополка се преименува в изтребително-бомбардировъчен. От месец октомври 1961 г. поделението е дислоцирано на летище Чешнегирово.
Всеки период от създаването на авиационното поделение се характеризира
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
с напрегнатост, денонощен труд, изпиващ силите на летци, техници, свързочници и осигуряващи за постигане на високи цели, за изпълнение на нови и нови задачи. Но като най-значителен етап в развитието на 25-и авиополк е експлоатацията на свръхзвуковия щурмови самолет МиГ-23БН.
През 1976 г. летателният и техническият състав преминава курс за приучване на самолет МиГ-23 в Съветския съюз и от същата година на въоръжение в 1-ва ескадрила на 25-и ибап влиза на въоръжение МиГ-23 БН. Той е първият боен самолет у нас от 3-то поколение, въведен на въоръжение във ВВС. Общо за овладяването на самолета от летателния и инженерно-техническия състав се провеждат 2 курса в СССР и 5 в България. Авиополкът участва във всички крупни учения, провеждани на територията на страната: „ТУНДЖА“, „ГРАНИТ“, „МАРИЦА“, „САКАР“, „БАЛКАН“, „ЩИТ“ и др.
Авиобазата е създадена през пролетта на 1993 г. на основата на 25-и ибап и осигуряващите тилови и свързочни поделения от състава на 10-и САК- Пловдив. Авиобазата е водеща при експериментирането на базовата структура в системата на ПВО и ВВС, по аналог на съвременния тип организация. В съответствие с “План 2004” през есента на 2001 г. авиобазата прекрати своето активно съществуване, а от юни 2002 г. окончателно е закрита.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


70 години от създаването на 25 ИАП: Венци и цветя на паметника на подполковник Спас Содев

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка