Проблем с разчитане на „черната кутия“ на разбилия се МиГ-29

Pan.bg 25 юни 2021 | 08:43 views (2139) commentaries(0)
img pan.bg,Н.Димов

Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия МиГ-29. Лентови кабел се е скъсал, а се очаква доставка на нов от производителя – Украйна.

Точно на този изтребител системата за запис на параметрите на полета е произведен в Украйна по времето на СССР. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНТ.

"Без този кабел, рискуваме да има късо съединение и да изгубим всички данни от кутията. До дни се очаква да бъде разчетена", съобщи Панайотов. Министърът разгледа два варианта – влизане във връзка с украинския производител с молба за доставка на нов кабел или разчитането на „черната кутия“ в Украйна, като се очаква до два-три дни да бъде извършено разчитането. Има и опасения част от платката на "черната кутия" (ЗБН-Т) да е повредена.

Разследването на специализирания отдел във Военна полиция е пред завършване, като се „губят се последните 13 секунди преди инцидента - това са и действията на майор Валентин Терзиев, които са на черната кутия“ разкри служебният министър.

"Целта е спусната от 7500 метра, а не на по-ниско. Първоначално мишената е започнала да пада нормално, но малко след това скоростта на мишената се е увеличила рязко и ние не знаем защо", заяви той по повод спекулациите, че мишената е била спусната прекалено ниско.

"Стрелбата за учение е била между 4000 и 7000 метра, най-вероятно бързо падащата мишена е била причината майорът да се спусне по-ниско", коментира военният министър.
"Споделям цялата информация, с която разполагам, а тя не е на 100%. Разследването не се провежда от Министерството на отбраната. Рано или късно всичко ще се разбере", категориче бе Георги Панайотов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка