Военният министър Георги Панайотов за черната кутия на МиГ-29: Възникна технически проблем, можем да загубим данните

Pan.bg 25 юни 2021 | 09:49 views (986) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на novavest.bg

Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 все още не са свалени. Пречката е скъсан лентов кабел, който трябва да бъде доставен от Украйна. Това обясни в „Денят започва“ министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите на служебният министър на отбраната Георги Панайотов, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни.

„Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов, не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия“ заяви служебният министър на отбраната пред БНТ.

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя.

„Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени“ сподели Панайотов.

Министърът на отбраната каза, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 m височина и това е съгласно заложените параметри.

„Самолетът-спускач (бел. ред. МиГ-29УБ) е я спуснат при скорост от 480 km/h, което енапълно в нормата. В началото мишената се е движена с нормална вертикална скорост, която обаче рязко се е увеличила и това е установено от наблюдателен пункт. Допустимата скорост за падане на мишената е 500 km/h“ заяви Панайотов.

По думите му е възникнал някакъв проблем, защото след това мишената е започнала да се спуска по-бързо. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.

Служебният министър на отбраната каза, че дори да не бъде разчетена информацията от черната кутия, ще стане ясна причината, довела до трагичния инцидент.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка