Кой е мистериозният нов купувач на ВТС Airbus C295?

Pan.bg 25 юни 2021 | 13:50 views (658) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Airbus е продал своя тактически ВТС C295 на мистериозен клиент от Югоизточна Азия и изпълнява последваща поръчка за Тайланд, съобщи компанията на 21 юни 2021 г..

Европейският производител на самолети обяви продажбата на още един ВТС C295 на Тайланд за неговите СВ. Самолетът ще бъде доставен през 2023 г., оборудван в стандратна транспортна конфигурация, въпреки че в обявата не са оповестени стойности на договора за нито една покупка. В съобщението се споменава и скорошна продажба на други три самолета на „неразкрит военен клиент в региона“.

Йохан Пелисие, ръководител за азиатско-тихоокеанската регион в Airbus Defense and Space, заяви, че „C295 набира популярност в Азиатско-Тихоокеанския регион поради своята модулност, маневреност и издръжливост. Ниските разходи за експлоатация в сравнение други платформи от този клас го правят добра перспектива за военните".

Източници от бранша заяви за Defense News, че в този случай регионът „Азиатско-тихоокеански регион“ се отнася конкретно до Югоизточна Азия, вместо до по-широкия географски регион. Източниците добавиха, че неназованият клиент никога досега не е експлоатирал C295, стеснявайки мистериозния купувач до Бруней, Малайзия, Сингапур, Камбоджа, Лаос и Мианмар. Малко вероятно е някой от последните три държани да е клиент, тъй като те са в сферата на влияние на Русия или Китай, отколкото западните страни.

Това означава, че първите трима остават като вероятни кандидати, въпреки че Малайзия е малко вероятно да поиска такова ниво на секретност. Покупките на оръжие в страната обикновено се публикуват за вътрешнополитически нужди, въпреки че действителните покупки не се случват често поради фискални ограничения.

Транспортните самолети също не са приоритет за модернизация на Малайзия, която е получи 4 ВТС Airbus A400M между 2015 и 2017 г.

От друга страна, Бруней отдавна се стреми да подобри възможностите си за въздушен транспорт. Страната поиска разрешение за закупуване на ВТС Lockheed Martin C-130J Hercule, одобрено от Държавния департамент на САЩ през 2014 г. Страната обаче така и не подписа договор, който би добавил още самолети към единствения в момента ВТС CASA/IPTN CN-235.

Междувременно ВВС на Република Сингапур разполагат с 4 леки транспорта Fokker 50 и 10 ВТС C-130B/H. Преди това тя обмисляше да замени 5-е морски патрулни самолета Fokker 50, които се използват и за транспорт през 2015 г., но в крайна сметка реши да надгради
бордовите им системи вместо това.

Сингапур също така заяви, че ще продължи да експлоатира своите C-130, независимо от четирите си остаряващи В модела са придобити от САЩ и Йордания през 70-те години, и вече са на повече от 60 години.

C295 е в експлоатация в редица други ВВС на Югоизточна Азия- в тези на Индонезия, Филипините и Виетнам. Други 28 ВВС по света експлоатират типа или го поръчват, включително Канада, Египет и Испания.

На снимката:
C295 се експлоатира в редица ВВС на държави от Югоизточна Азия - Тайланд (на снимката), Индонезия, Филипините и Виетнам. (сн. Airbus)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка