Тържествено отбелязване на 74 години на гражданската авиация в България (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 29 юни 2021 | 16:14 views (20458) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 29 юни 2021 г. се навършиха 74 години от първия редовен полет на гражданската авиация в България.

На 29 юни 1947 г. в 10,20 от летище София излита самолет Junkers Ju 52/3m на новосъздадената Дирекция „Въздушните съобщения“. Командир е Никола Александров, втори пилот е Стефан Тосунов, борден механик е Павел Александров и борден радист е Тодор Гургулиев. Министър-председателят Георги Димитров открива авиолинията с думите: „Нека това начало да донесе богати плодове“. На борда Junkers Ju 52/3m се качват министър-председателят Георги Димитров, началникът на Дирекция „Въздушните съобщения“ Борис Ганев и други официални лица. Маршрутът е София-Бургас, с междинно кацане в Пловдив.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


В 10,35 излита втори самолет, Лисунов Ли-2п - съветско лицензно копие на американския пътнически самолет Douglas DC-3, с екипаж Николай Дюлгеров (командир), Иван Шивачев (втори пилот), Методи Наков (борден механик) и Георги Сергиев (борден радист) с пътници по първата редовна авиолиния София-Бургас, с междинно кацане в Стара Загора.

Събитието бе отбелязано с тържествена среща на поколенията от Гражданската авиация в България в залата на Федерацията на НТС в София. Мероприятието бе организирано от Съюза на ветераните от БГА, АБА, ФНТС и НТС по транспорта, с подкрепата на МТИТС, ГД ГВА, ИВТ и „Летище София“ ЕАД.

На тържеството присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова, генералният директор на ДП РВД Георги Пеев, генералният директор на ГД ГВА Христо Щерионов, управителят на ИВТ и председател на АБА инж. Светослав Станулов, директорът на „Летище София“ ЕАД Христо Ханджиев, пом.-ректорът на ВВВУ „Г. Бенковски“ о. з. полк. Ангел Георгиев, представители на авиационния бранш в България, ветерани от гражданската авиация.

Срещата бе открита с химна на Република България и на ЕС. След това председателят на Съюза на ветераните от БГА о. з. полк. Иван Петков припомни страниците от историята на създаването на Гражданската авиация в България и първите полети по редовни линии през 1947 г. „В българската гражданска авиация работиха десетки години поколения талантливи български летци, инженери, техници и специалисти, които издигнаха нивото й на европейски висоти. Те са наша гордост и към тях е нашия поклон! За съжаления българската гражданска авиация получи и тежки удари в своята история, като престъпната приватизация, последвана от ликвидация на авиокомпания „Балкан“. Но малко след това българската гражданска авиация възкръсна като птицата Феникс, защото България е авиационна държава, а българските авиатори са жилави и гледат напред и нагоре“.

Иван Петков отбеляза и тежката криза в световната гражданска авиация в следствие от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху авиацията в България, като изрази увереност, че българската гражданска авиация ще преодолее и тази криза и ще излезе от нея с достойнство.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Тържествено отбелязване на 74 години на гражданската авиация в България (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка