МАКС 2021 - Резултати от първия ден - лекия изтребител "Шахмат", ЛМС-901 "Байкал", съвещание на президента Путин за гражданското авиостроене

Pan.bg 21 юли 2021 | 13:27 views (2731) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на aviasalon.com

Работата на XV международен авиационен и космически салон МАКС 2021 бе открита от президента на Руската федерация Владимир Путин. По традиция той поздрави организаторите, участниците и гостите на Салона, разгледа експозициите на водещи компании и наблюдава демонстрационните полети. По време на церемонията по откриването на авиошоуто той отбеляза, че МАКС 2021, въпреки трудностите, причинени коронавирусната пандемия, напълно отговаря на международния си статут. „Общо, директно или дистанционно, в салона участват над 250 чуждестранни компании от над 50 страни по света“ уточни В.. Путин.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Страната партньор на МАКС 2021 е Република Казахстан, с която Русия реализира взаимноизгодни проекти в областта на авиацията и космонавтиката, включително сглобяването на хеликоптери от семейство Ми и съвместния проект "Байтерек" за космически услеги от космодрума Байконур . В същото време Русия е отворена за сътрудничество в областта на авиацията и космонавтиката и с всички страни. „Подобряване на безопасността на полетите, намаляване на отрицателното въздействие на авиацията върху околната среда, изучаване на извънземното пространство - това са областите, в които учени, дизайнери и други специалисти от различни страни трябва да се обединят, за да постигнат нови пробивни резултати“ изрази увереност президентът на Русия.

В края на церемонията по откриването се проведе обиколка на експозицията. Владимир Путин се запозна с перспективни руски самолети, по-специално с лекия многофункционален самолет ЛМС-901 "Байкал", вертолета Ka-62, специализирания хеликоптер Mи-171A3 за офшорни операции, модернизираните вертолети "Ансат-М", Ka-32A11M и безпилотен хеликоптер VRT300. Президентът на Русия също се качи на борда на „Сухой бизнес джет“.

Държавният глава се запозна с най-новия лек тактически самолет, разработен от компанията "Сухой" (част от Обединената авиастроителна корпорация на "Ростех") - "Шахмат". Генералният директор на ОАК Юрий Слюсар, по време на представянето на новия изтребител, разказа на президента на Русия за проектните полетни и техническите характеристики на самолета, основните му предимства, включително способността да се адаптира към нуждите на конкретен клиент, ниските експлоатационни разходи и широки бойни възможности. Според пресслужбата на държавната корпорация "Ростех" лекият тактически самолет е еднодвигателен изтребител от 5-о поколение, който съчетава иновативни решения и технологии, включително подкрепа за работата на пилота чрез изкуствен интелект и отработени решения. Новият самолет има ниска радарна и демаскираща видимост и високи летателни характеристики. Както се очаква, серийните доставки на самолета могат да започнат още през 2026-2027 г.

След като обиколи експозицията и изгледа демонстрационната програма, Владимир Путин проведе съвещание за изпълнението на ключови проекти в областта на гражданското самолетостроене. По време на събитието той припомни, че правителството прилага мащабни мерки в подкрепа на продажбата на нови граждански самолети, включително самолети Sukhoi Superjet-100 и хеликоптери рускопроизводство. "Да видим днес как се изпълняват решенията, колко самолета и хеликоптери вече са закупени с помощта на механизма на държавните гаранции, има ли проблемни, нерешени, може би още въпроси" заяви той.

Също така държавният глава поиска да се определят дългосрочните планове на производителите за производство на самолети до 2030 г., както и тяхната отговорност за задължения по отношение на сроковете на доставка, цените, качеството и нивото на изправност на такова оборудване. "Тези планове трябва да бъдат осигурени с подходящо финансиране от различни източници. Това също е една от основните ни теми днес" обобщи Вл. Путин.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МАКС 2021 - Резултати от първия ден - лекия изтребител "Шахмат", ЛМС-901 "Байкал", съвещание на президента Путин за гражданското авиостроене

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка