Русия отказва на НАТО да промени решението си за излизане от "Oткрито небе"

Pan.bg 21 юли 2021 | 15:22 views (991) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: /Поглед.инфо/

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви във вторник, че Москва не планира да преразгледа решението си да се откаже от Договора за отворено небе, преди той да влезе в сила на 18 декември.

„Заседанието на Съвета на НАТО завърши с призив към Русия да се възползва от времето, оставащо преди решението за отказ да влезе в сила, за да го преразгледа и да се върне в пълно съответствие с договора“, каза той на конференция по Договора за отворено небе участници.


"Няма да има преглед, този кораб отплава, дами и господа. Ако наистина искате да запазите Русия член на Отворени небеса, щяхте да постъпите по различен начин", категоричен бе Рябков.

"Очакванията, че Русия ще се пречупи на натиск, не са работили преди и няма да работят сега", заяви руският дипломат.

"Ние ще оформяме нашите политики, свързани с договора, в най-строго съответствие с националните интереси на Русия и интересите на нашите съюзници", продължи висшият руски дипломат.

Той каза също, че САЩ не са дали отговор на напомнянето на Москва, че връщането на Вашингтон към Договора за откритото небе ще даде възможност за обсъждане на взаимни опасения относно спазването на споразумението.

"Нямаше конструктивен отговор на нашата бележка до Вашингтон, която казва, че връщането й към групата на подписалите ще проправи пътя за възобновяване на дискусиите относно взаимните опасения, свързани със спазването на Договора за отворено небе", каза той.

"Очевидно Вашингтон смята, че възможностите на неговата сателитна група са достатъчни за провеждане на техническо наблюдение на руската територия и следователно Договорът за открито небе вече не е необходим и твърде скъп", продължи Рябков.

"Той [Вашингтон] не се интересува от притесненията на други участващи държави, включително собствените си съюзници, относно загубата на важно споразумение за изграждане на доверие", каза руският дипломат.

На 19 май Руската държавна Дума (долна камара на парламента) единодушно одобри законопроекта, с който се денонсира Договорът за откритото небе, а на 2 юни Съветът на Руската федерация направи същото. Руският президент Владимир Путин подписа законопроекта на 7 юни.

Руското правителство издаде заповеди да приеме предложението за изтегляне на страната от групата на подписалите Договора за открито небе. Външното министерство беше инструктирано да уведоми Беларус и други участници за това решение.

Също така се прекратява споразумението за сътрудничество между Русия и Беларус в тази група. Инструкцията влиза в сила от деня на влизане в сила на закона за денонсирането на Русия от Договора за открито небе. Процесът на оттегляне на Русия ще приключи на 18 декември 2021 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка