Националната гвардия на американските СВ ще получи първите вертолети UH-60V до края на юли 2021 г.

Pan.bg 23 юли 2021 | 12:52 views (678) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

„Отделът на Националната гвардия на американските Сухопътни войски ще получи първия модел Victor на вертолета Black Hawk до края на юли 2021 г.“ заяви бриг. ген. Робърт Бари, изпълнителен директор на програмата за армейската авиация. Това той заяви на пресконференция на 21 юли в Индустриалния ден на армейския авиационен център за върхови постижения във Форт Ръкър (Алабама).

UH-60V Victor е преобразуван вертолет Black Hawk UH-60L Lima, чиято аналогова пилотска кабина е заменена с цифрова, за да съответства по-добре на възможностите на модела UH-60M Mike, най-новият вариант на хеликоптера.

Моделът Victor е първият пробив в света на отворената архитектурна система за флота от хеликоптери на СВ на САЩ и може да служи като основа или модел за армията, тъй като тя се опитва да постави два бъдещи вертолета до 2030 г. с модулни отворени архитектури, които ще за лесни за надстройки на способностите, plug-and-play системи за мисии и насърчаване на състезание на системно ниво през целия им жизнен цикъл.

През пролетта на 2014 г. Redstone Defense Systems спечели договор от СВ на САЩ, за да вземе дизайна на пилотската кабина на Northrop Grumman и да интегрира технологията в прототипите на UH-60V Victor. Три прототипа прекараха повече от 2 години в Центъра за интегриране на прототипи в Redstone, където бяха подложени на модернизация.

Армията си партнира с Corpus Christi Army Depot (Тексас), за да преобразува L-моделите в нови V-модели със темп от 48 вертолета годишно, което някои наричат твърде бавно, тъй като ще отнеме 15 години, докато СВ на САЩ модернизират всички от своите 760 вертолета. Армията търси начини да ускори това.

Но в същото време процесът бе забавена от многобройни софтуерни предизвикателства и такиви относно надежността, открити при изпитанията. Въпреки неприятностите, това не влияе засега на общия график на програмата, според бриг. ген. Робърт Бари.

Първоначалният оперативен тест и оценка от армията е извършен в Обединената база Луис МакХорд във щата Вашингтон през септември 2019 г., но поради проблемите със софтуера и надеждността, армията решава да проведе втори тест. Първоначално този тест трябва да се проведе през третото тримесечие на фискалната 2020 г., но беше изместен с една година поради пандемията от коронавируса и закъсненията в процеса на сертифициране по правилата за
полети по прибори (IRF), което ще позволи на вертолета да лети в националното въздушно пространство.

По време на първото изпитание вариантът Victor бе в инженерна и производствена версия за развитие, а не серийна такава. В резултат кабелни снопове допринесоха за проблеми с надеждността.

Докато първоначалният оперативен тест и оценка от втория кръг „все още не са напълно планирани“, според бриг. ген. Робърт Бари, СВ на САЩ ще използва първия екземпляр за този тест в Националната гвардия.

Проблемите със софтуера са отстранени чрез нова софтуерна базова линия и засега армията ще управлява вертолета по правилата за визуални метеорологични условия, където полетът е разрешен, когато пилотът има достатъчно видимост, за да се наблюдава терена и други въздушни съдове.

На снимката:
Модел за инженерно развитие UH-60V Black Hawk e зависнал като част от успешния си първи изпитателeн полет на 19 януари 2017 г. в Меридианвил (Алабама). UH-60V е проектиран да актуализира съществуващата аналогова архитектура UH-60L с цифрова такава, за да отговори на променящите се изисквания за оперативна съвместимост и оцеляемост. (сн. СВ на САЩ)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка