МАКС 2021: Airbus заяви, че има значителен интерес от клиенти за карго вариант на A350 (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 26 юли 2021 | 10:39 views (1961) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.com

През юни 2021 г. стана ясно, че Airbus е водил преговори с много авиокомпании за карго вариант на авиолайнера Airbus A350. Европейският производител иска да наруши монопола на Boeing при товарните превози. Сега изглежда, че авиокомпаниите също искат да разнообразят своите възможности за избор на карго самолет. По време на руското авиоизложение МАКС 2021 ръководството на Airbus сподели допълнителни подробности за спешността на A350F.

Търсенето нараства
По време на МАКС-2021, на което Simple Flying присъства миналата седмица, изпълнителният вицепрезидент на Airbus и ръководител на продажбите в Европа Wouter Van Wersch говори за натиск от страна на превозвачите да има нова опция за товарен транспорт. Той подчерта, че след нарастването на търсенето на превози на карго по време на пандемията, авиокомпаниите все повече пълнят трюмовете на своите самолети със стоки и консумативи на фона на нарастващото търсене на товари и спада в пътническата дейност.

П оврем ен апандемията търговските авиокомпании трябваше да преустановят пътническите операции и да започнат да увеличават полетите само за товари с авиолайнери като A350. Освен това авиопревозвачите също така започнаха да преобразуват някои от своите самолети от този тип, когато стана очевидно, че предизвикателната ситуация няма да се промени скоро.

Airbus дори разкри начини да помогне на операторите да използват своите A350 за товарни операции. Интересното е, че преобразуването може да отнеме само два дни.

Постоянно променяща се ситуация
Търсенето на пътнически превози обаче отново се засилва, тъй като много страни отпускат ограниченията си, които блокираха търговската авиационна индустрия за повече от година. Поради това може да не е устойчиво да се пълни трюма A350 след завръщането на пътуващите. В крайна сметка авиопревозвачите трябва да си гарантират, че има достатъчно капацитет.

В резултат на това авиопревозвачите настояват Airbus да предложи нови решения, за да отговори на новите изисквания в бранша. Забележително е, че ими силен интерес именно към карго вариант на A350.

„Има голям натиск от страна на клиентите. Те казват: „A350 е фантастичният самолет - защо не пуснете негова карго версия?“ И така, в момента това се проучва от компанията“ заяви Wouter Van Wersch на МАКС 2021.

Airbus има съществуващи опции за широкофюзелажни карго самолети като този А330, но обмисля да разшири своите опции (сн.: Airbus)

Положителни сигнали от мениджмънта
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на Airbus
Обмислянето н акарго вариант на А350 се повтаря в цялата компания. Тази седмица друг мениджър на Airbus, главният оперативен директор Кристиан Шерер, заяви в репортаж на FlightGlobal, че авиокомпания сега реагира на пазарните сили. Той добави, че има подкрепа за „виждането на появата на карго вариант на A350“.

Най вероятен потенциален клиент на карго вариант на A350 е Qatar Airways. Bloomberg отбелязва, че тази седмица главният изпълнитлендиректор на Qatar Airways Акбар Ал Бейкър е споделил, че неговата авиокомпания може да направи голяма поръчка за самолета. Като алтернатива, компанията може да поръча Boeing 777F още тази есен.


Така че след като ключови клиенти като Qatar Airways претеглят възможностите си, Airbus е допълнително стимулиран да ускори процеса на изучаване на появата на карко вариант на А350. Независимо от това, при подобни разговори има много предимства, които могат да бъдат постигнати навсякъде, е малко вероятно възможността да представи такъв самолет да бъде отказана от Airbus.

Производителите често са по-загадъчни, когато става въпрос за перспективите за предстоящи самолети, преди нещо да е официално обявено. Въпреки това, с изявени клиенти, които външно говорят за желанието си да поемат нови самолети, Airbus може да споделя подробности за амбициите си да уведоми индустрията, че нещо се работи. Този процес би помогнал на компанията да има известно време да финализира плановете и да позволи на авиокомпаниите да не вземат необмислени решения.

Карго линията на Airbus
Airbus има няколко възможности за авиокомпании в портфолиото си за товарни самолети. Що се отнася до съвременните опции, компанията предлага A321P2F, A330-200F и A330P2F по отношение на товарните версии на своите пътнически самолети. Освен това фирмата разполага с специализираните карго самолети BelugaST и BelugaXL за по-големи товари. Airbus признава обаче, че A330-200F е единственият предлаган в момента товарен самолет от ново поколение, който отговаря на изискванията „в сегмента на средни разстояния и далечни разстояния“.

В момента над 430 самолета A350 са оперирани от над 30 авиокомпании. Типът е похвален за своята икономичност на дълги разстояния от дебюта му с Qatar Airways през 2015 г. Самолетът бързо се превръща в любим бранд, често наричан нов флагман в глобалните флоти.

Следователно е съвсем естествено тези авиокомпании да искат карго вариант на самолета за да имат унификация и познаваемост на своите операции. Двигателите вече са се доказали в областта на товарните превози без реална официална карго версия. Освен това товарните авиокомпании продължават да набират все по-голяма сила и вероятно ще продължат да растат през цялото десетилетие. И така, има много потенциал за Airbus A350F да направи чудеса в дългосрочен план в карго превозите.

На снимките:
Airbus A350 все повече се използва за превоз на товари след трансформацията в авиоиндустрията през 2020 г. в следстви ена пандемията от COVID-19 (сн.: Airbus)
С някои карго полети за транспортирането на решаващи доставки по целия свят, е жизненоважно авиокомпаниите да могат да адаптират своите операции възможно най-бързо, за да отговорят на нуждите на глобалните общества (сн.: Airbus)
Ethiopian Airlines е една от няколкото авиокомпании, които разшириха своите услуги за товарни превози с помощта на Airbus A350. Снимка: Ethiopian Airlines
Korean Air Cargo Boeing 777F - Boeing 777F стартира през май 2005 г. на фона на значително търсене от авиокомпаниите по целия свят за ефикасни и високопроизводителни товарни конструкции на дълги разстояния (сн.: Getty Images)
Самолетите Beluga на Airbus могат да бъдат забелязани с уникалната си ливрея, която допълва дизайна на карго специалиста (сн.: Getty Images)
Qatar Airways A350-1000 играят по-важна роля на континентите сега, когато гигантите на авиокомпанията A380 са приземени от въздействието на пандемията (сн.: Getty Images)Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МАКС 2021: Airbus заяви, че има значителен интерес от клиенти за карго вариант на A350 (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка