Производство на Випуск 70 на ВВВУ „Г. Бенковски“ (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 30 юли 2021 | 16:35 views (13711) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 30 юли 2021 г. от 9,00 часа в Плевен на площад „Възраждане“, пред мавзолея „Св. Георги Победоносец“, се състоя тържественdта церемония за производството на Випуск 70-и на ВВВУ „Г. Бенковски“.

Гости бяха Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев, НЩ на СКС бриг. ген. Валентин Кръстев, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, Марио Тодоров - областен управител на област Плевен, Георг Спартански - кмет на община Плевен, Поля Цоновска - кмет на община Долна Митрополия, офицери от БА, преподаватели в училището, близки и роднини на випускниците.

На церемонията се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на ВВВУ „Г. Бенковски“, връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите.

Празникът започна с внясяне на знамето на ВВВУ „Г. Бенковски“ и посрещането му от курсантските роти. Малко след 9,00 началникът на училището бриг. ген. Юлиян Радойски посрещна президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. Президентът изслуша доклад ана началникът на почетния караул полк. Мануш Христов, поклони се пред знамето, изслуша химна на Република България и обходи курсантските роти.

Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. ген. Юлиян Радойски изнесе приветствено слово. В него той заяви: „30 юли 2021 г. е ден последен за Вас като курсанти и кадети обучавали се във ВВВУ „Г. Бенковски“ и ден първи като офицери и сержанти. Оставате в авиационна ни история като 70-и Випуск на Военновъздушното училище от основаването му през 1945 г.

Випуск 2021 носи името „Георги Стойков Раковски“ и е 70-ия след създаването на НВВУ „Георги Бенковски“ през септември 1945 г. Випуск който ще носи името на гениалния български войвода Г. С. Раковски. Вашия випуск ще се свързва не само с имената на Г. Раковски и Г. Бенковски, но и с делата им. Започва полета ви - емоционален и професионален, в лоното на българската военна и гражданска авиация. Представихте се отлично на държавните изпити и ви приветствам с получаването на първо офицерско и сержантско звание.

Вярвам, че ще дадете своя принос към утвърждаването на България като авиационна държава. Благодаря на стотиците граждани,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
дошли в тези тежки метеоусловия да изразят подкрепата си за нашите випускници. Те имат нужда от нея. Получаването на офицерските пагони е сбъдване на вашите мечти, но те пагоните са преди всичко дълг. Получавайки на плещите ви ляга голямата отговорност за гарантиране на националната сигурност и безопасността нашата Родина. Като бъдещи командири вие ще вземате важни решения в условията на ограничени ресурси. Убеден съм, че ще се справите на база опита и знанията получени във възстановеното Военновъздушното училище - школата в която поникват криле.

Поздравявам ви с вашето дипломиране, но не се задоволявайте с постигнатото, разширявайте знанията, уменията и опита си, надграждайте способностите си.
Благодаря на вашите роднини и близки, които бяха вярна опора в тези тежки години на обучение.

Пожелавам ви млади хора здраве, щастие и професионални успехи! Носете достойно синята униформа. Бъдете достойни следовници на патрона ни Георги Бенковски.
Напред и нагоре!

През настоящата учебна година ВВВУ „Г. Бенковски” завършват 43 курсанти (от които 6 девойки), обучавани по 8 военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 4,98 и успех от държавните изпити- много добър 5,19.

Випускниците от специализация „Летец- пилот“ завършват с общ среден успех – Отличен 5,89 , а от държавните изпити – Отличен 6,00.

На курсантите, които завършват, имат образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Със заповед КВ-298 от 27 юли 2021 г. на министъра на отбраната Георги Панайотов във Випуск 2021 „Г. С. Раковски“ бяха зачислени, получиха първо офицерско звание „лейтенант“ и бяха назначени на длъжност випускниците на ВВВУ „Г. Бенковски“.

Със заповед КН-194 от 28 юли 2021 г. на министъра на отбраната Георги Панайотов за награждаване на първенците на Випуск 2021 „Г. С. Раковски“ на ВВВУ „Г. Бенковски“ с кортик на ВВС, парична награда и книга на патриотична тематика бе награден първенеца на Випуск 70-и „Георги Стойков Раковски“ лейтенант инж. Александър НЕДЯЛКОВ, специализация „Летец-пилот“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,92 и от държавните изпити - Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Недялков отново е първенец с 91,66 точки.

Със същата заповед отличниците на военните специализации от факултет „Авиационен“ бяха наградени с нож от АК-74 на поставка и книга на историческа тематика. Това са:
Специализация „Летец-пилот“ – лейтенант инж. Янул ДИМИТРОВ;
Специализация „Ръководител на полети (Щурман УВД) – лейтенант инж. Стефан КОЖУХАРОВ;
Специализация „Летателни апарати иавиационни двигатели“ – лейтенант инж. Георги ДИМИТРОВ;
Специализация „Авиационни, електроприборни и автоматични ссистеми“ – лейтенант инж. Мартин ГЕОРГИЕВ;
Специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“ – лейтенант инж. Валентин КАВЛАКОВ;
Специализация „Авиационно въоръжение“ – лейтенант инж. Светлозар ПЕТРОВ;
Специализация „Навигационни, комуникационни и информационни системи“ – лейтенант инж. Ани РУСЕВА;
Специализация „Летищно осигуряване“ – лейтенант инж. Ивелина КОЛЕВА.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев връчи пагоните, наградата и диплома на първенеца на випуска лейт. Александър Недялков.
Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов връчи пагоните, нагардите идипломите на първенците по специалности.

Зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев връчи пагоните, а началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. ген. Юлиян Радоски връчи дипломите на останалите випускници.
Осем випускници завършват обучението си с успех над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 18 от бакалаврите постигнаха успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.

Със заповед на началника на отбраната бяха зачислени във Випуск 2021 „Г. С. Раковски“, бе им присвоено първо сержантско звание и бяха назначени на длъжност двамата кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж. Младши сержант Александър Александров е отличник на випуска, завършва специалност „Експлоатация и ремонт на авиационната и навигационна техника”. Вторият випускник на Колежа е младши сержант Николай Куцов. Със заповед КН-197 от 28 юли 2021 г. на министъра на отбраната Николай Панайотов първенеца Александър Александров бе награден с парична награда, нож от АК-74 на поставка и книга на историческа тематика.

ВВВУ „Г. Бенковски“ завършиха и 27 студенти от образователно-квалификационните степени бакалавър и магистър, обучаващи се по 4 специализации, от които 6 момичета. Те имат успех от държавните изпити мн. добър 4,63. Магистрите защитиха дипломните си работи с успех Отличен 5,59.

С най-висок успех от курса на обучение - Отличен 5,99 е виетнамският студент Хоа Ван Нгуен, който взе държавния си изпит с Отличен 6,00. След завръщането си във Виетнам той ще получи звание „старши-лейтенант“ и ще бъде назначен във ВВС на страната.

Традиционно Община Долна Митрополия отличава випускник с постижения през периода на обучение. Тази година това е летецът-пилот лейтенант инж. Янул ДИМИТРОВ.
За първи път бе връчена и награда на името на подполковник Георги Иванов Колев. Получиха я курсантите Марти Иванов, Симеон Бадов, Светослав Сашов, Денис Мартинов и Денислав Мерджанов.

Церемонията завърши с обща снимка пред мавзолея „Св. Георги Победоносец“.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Производство на Випуск 70 на ВВВУ „Г. Бенковски“ (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/42 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка