73 години военнотранспортно формирование в България и 68 години от създаването на 16-и транспортен авиополк (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 26 авг 2021 | 13:58 views (6454) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 26 август 2021 г. 16-а Транспортна авиогрупа-Враждебна отбелязва 73-та годишнина от създаването на обособено военнотранспортно формирование в българските ВВС. На 1 декември 1948 г. с Указ на Президиума на Народното събрание е сформиран 14-и преносен полк, базиран на летище София, район Враждебна. С Указ №296 от 26 август 1953 г. на Президиума на народното събрание, на преименуваният през 1950 г. в 16-и транспортен авиополк, е връчено бойно знаме.

На днешното тържество, което премина съобразено с мерките срещу COVID-19, присъства командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, командирът на База КУН полк. Христо Ганецовски.

Церемонията започна с посрещане на командира на ВВС, който поздрави строените офицери, сержанти, войници и цивилни служители от щаба, транспортно-десантната ескадрила, еПОВР, еОПАТ, еЛТБО, КИНС, логистика и охранителна рота.

image
Командирът на 16-а Транспортна авиогрупа-Враждебна полк. Филип Ангелов поздрави военнослужещите от формированието с празника и произнесе празнично слово: „Уважаеми колеги, благодаря ви за неуморния труд който ежедневно осъществявате в своята дейност за утвърждаване на авторитета на военнотранспортната авиация и на 16-а Транспортна авиогрупа. 73 години са изпълнени с традиция и отговорност и достойнство. История, която е белязана от възхода на нашата авиационна структура и на ВТА. Но всичко това не може да бъде постигната без неуморния труд на вас колеги, на вашия професионализъм и на вашата отговорност, както и на вашето достойно служене в редовете на БА и ВВС. Искрени благодарности за всичко това. С вашия труд и със създадените способности ние сме добре разпознати не само в нашата страна, но и като коалиционни партньори. На нас колеги разчитат гражданите на Република България, със задачите които изпълняваме в тяхна помощ.
Приемете моите най-искрени пожелания за много здраве, много успехи, съзидание и авиационен устрем за постигане на още по-големи успехи.
Желанието ми е да се чувствате комфортно в 16-а Транспортна авиогрупа, да идвате със желание на работа, да бъдете добри приятели и колеги, защото микроклимата допринася най-много за успехите които постигаме и които тепърва ще постигаме.
Честит празник! Желая много здраве, напред инагоре!“.

Със заповед РД №579/15.08.2021 на ген.-майор Димитър Петров бяха наградени за изпълнена специална авиозадача до летище Аин Ал Асад (Багдад, Ирак) и за проявен висок професионализъм, усърдие, трудолюбие и постигнати високи
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
резултати следните военнослужещи от 16-а Транспортна авиогрупа:
- с ръчен часовник - майор Добрин Иванов, командир на транспортно-десантната ескадрила във в. ф. 24900-София;
- с плакет на ВВС к-н Николай Георгиев, зам.-командир на транспортно-десантната ескадрила във в. ф. 24900-София;
- с плакет на ВВС к-н Митко Гергов, старши борден техник в Група „Самолет, двигател и десантно оборудване“ в еОПАТ;
- с плакет на ВВС к-н Дичко Узунов, мл. експерт в Отделение „Летателно-тактическа подготовка“;
- с термочаша к-н Николай Михайлов, н-к на Група „Самолет, двигател и десантно оборудване“ в еОПАТ;
- с грамота старшина Игнат Анев, техник на самолет в Група „Самолет, двигател и десантно оборудване“ в еОПАТ;
- с грамота редник III клас Методи Методиев, мл. шофьор в Отделение „Леки и товарни автомобили“ в еЛТБО;
- ц. сл. Емил Цеков, авиомеханик в механична група на еОПАТ;

image
След като връчи наградите ген.-майор Димитър Петров поздрави военнослужещите от 16-а Транспортна авиогрупа и сподели: „Не ви поздравих по устав, не защото не ви уважавам, а защо знам спецификата на вашия труд и с какво напрежение работите и че нямате време да тренирате поздрави и отговори и строеви хватки с и без оръжие.
Днес имате много хубав празник - 68 години от връчването на бойното знаме и 73 години от създаването на първото военнотранспортно формирование на българските ВВС. Няма да ви говоря за историята, навярно вие я знаете по-добре от мен. Какво ми направи впечатление - когато се създава първото военнотранспортно формирование то има 11 самолета, сега имате 10 (бел. ред. 3 C-27J Spartan, 2 L-410UVP E3, 1 Pilatus PC-12, 1 Ан-30, 1 Ан-2 и в оперативен резерв 1 Ан-26 и 1 L-410 UVP E3). Не казвам, че може да се прави сравнение между Junkers Ju-52/3m и C-27J Spartan или между Fieseler Fi-156 Storch и Pilatus PC-12, нито като възможности, нито като способности. В дългата ви история има и периоди на възход и периоди в които сте подложени на натиск за свиване. Не трябва да се забравя, че от 16-и транспортен авиополк са се развили и Правителствения авиоотряд, и Санитарната авиация и Вертолетния полк. Но една нещо се забелязва в целия период - няма пораженство, няма склонени глави, няма отчаяние. Убеден съм, че и вие сте като тези хора. В нашата авиация никога не е било лесно, не е лесно и днес. Чест ви прави, че продължавате напред въпреки трудностите.
Искам да изразя своята благодарност за вашия труд, за това, че дори на празника продължавате да работите (бел. ред. един C-27J Spartan летя днес в рамките на тренировката „Тракийско лято 21“). Полети има и днес на празника ви, имаше полети и на 1 януари 2021 г. Искам да ви кажа, че като пилот ви се възхищавам, като човек осъзнавам подвига който вършите.
Желая ви да сте живи и здрави, да запазите устрема, волята и това което ви вдъхновява и да продължите напред. Нека да има още много успехи пред нас в името на България. Благодаря ви! Честит празник!“.

Със своя заповед командирът на 16-а Транспортна авиогрупа-Враждебна полк. Филип Ангелов награди с грамоти:
- к-н Румен Пехливанов, старши борден техник в Група „Самолет, двигател и десантно оборудване“ в еОПАТ;
- к-н Марио Николов, н-к на Служба „Щурманско осигуряване“ в Отделение „Обслужване на въздушното движение“;
- старшина Атанас Кръстев, ст. специалист I степен по логистично осигуряване в еЛТБО;
- ефрейтор II клас Михаил Маринов, мерач на картечница в I-во охранително отделение на I-ви взвод на Охранителна рота;
- ц. сл. Сашка Георгиева, завеждащ регистратура за некласифицирана информация в Секция „Сигурност на информацията“;
- ц. сл. Райна Ангелова, оператор периферни устройства в регистратура за некласифицирана информация в Секция „Сигурност на информацията“.

По случай празника на 16-а Транспортна авиогрупа-Враждебна постъпиха поздравителни адреси от Командира на ВВС, от командира на 24-а авиобаза, от командира на 3-авиобаза, от командира на БПР-Безмер, от командира на База КУН, от 61-а Стрямска механизирана бригада, от началника на СОВН-МВР.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


73 години военнотранспортно формирование в България и 68 години от създаването на 16-и транспортен авиополк (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/30 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка