Шест от шест успешни пуска, реализира съставът на зенитно-ракетния комплекс 2К12 „Куб” по време на „Шабла 2021-2“ (ОГРОМНА ПОЛИГОННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 13 сеп 2021 | 10:48 views (7865) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на ВВС

„Изключително доволен съм от хората си“ гордо заяви подполк. Стефан Георгиев, командир на дивизон „Куб“ в Стара Загора. Това е единственственото формирование в Българската армия, което експлоатира този тип боен комплекс.

За командира това е 14-тото участие в реалните стрелби на зенитен полигон „Шабла“, на което „неговите хора“, както свойски нарича военнослужещите си, добиват действителен практически опит. С тъга добавя, че е и последният път, поради края на професионалмата му кариера.

Разчетът, обслужващ комплекса от състава на българските ВВС, наброява 90 души по време на „Шабла 2021-2“. Според подполк. Георгиев, стрелбите са най-голямото предизвикателство за целия личен състав, защото за разлика от множеството чуждестранни летателни тренировки, в които ежегодно участва девизионът „тук процесът е напълно завършен и всички военнослужещи имат възможност да усетят, както тръпката от реалните пускове, така и да видят резултатите от тяхната професионална подготовка и работа“.

Участието в „Шабла 2021-2“ потвърждава, че личният състав от разчетите има натрупан опит и най-вече висока колективна подготовка за изпълнение на поставените задачи.
Командирът споделя, че най-голяма радост за него носи успехът, който постигат по-младите му колеги, защото новите подготвени хора формират бъдещото ядро от специалисти, които ще поддържат в изправност и експлоатират зенитно-ракетния комплекс. Такъв е примерът и в тазгодишния екип. Капитан Диан Колев, заместник-комадир на 3-та зенитно-ракетна батарея от състава на дивизиона, успешно порази целта, като командир на стрелбата при първия си практически пуск. Той и по-опитните от него командири на батареи - капитаните Веселин Дюлгеров и Марин Маринов, като „стрелящи офицери“ на комплекса, управляваха действията на разчетите на двете пускови установки от позицията си в Самоходната установка за разузнаване и насочване (СУРН) на 10 и 11 септември.

„Само секунди имаш, за да обработиш целта и да стреляш“ обяснява подполк. Стефан Георгиев и допълва: „Пропуснеш ли, всичко е приключило! Ето защо са важни точните и бързи действия на разчетите, което се постига с постоянство в тренировките, с професионализмът на специалистите и висока мотивация".

Командирът е убеден: „Мотивацията трябва да бъде лична. Аз мога да привнеса към тяхната само моя опит и признание за техния труд!“

А ето колко голяма е неговата мотивация ... „Най-вероятно за следващата „Шабла“ пак ще бъда тук, за да ги наблюдавам и им се
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
радвам, но от друга позиция......от къмпинга или фара на Шабла“.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Шест от шест успешни пуска, реализира съставът на зенитно-ракетния комплекс 2К12 „Куб” по време на „Шабла 2021-2“ (ОГРОМНА ПОЛИГОННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка