ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС С-125 „НЕВА” НА "ШАБЛА-21-2" (ОГРОМНА ПОЛИГОННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 13 сеп 2021 | 11:20 views (5812) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на ВВС
снимки: старши лейтенант Виолета Меродийска, Огнян Стефанов, к-н Димо Вичев

„Работата в един ракетно-зенитен дивизион е екипна работа“ сподели майор Хрисимир Атанасов, заместник-командир на зенитно-ракетния дивизион в Кичево, където на въоръжение е ЗРК С-125 „Нева”.

Разчетът, обслужващ комплекса от състава на българските ВВС, изпълни успешно поставените задачи с точни попадения в мишените на 10 и 11 септември по време на „Шабла 2021-2“.

„Зад тези резултати стоят правилните и синхронизирани действия на всички специалисти, и дългите месеци предварителна подготовка“ допълни майор Атанасов, който от 12 години служи в интерес на поддържането на техниката и въоръжението в дивизиона. Минутите и секундите преди пуска той описва като „предстартова треска на целия разчет“, в който обаче вътрешното напрежение е овладяно и скрито зад хладнокръвни действия и концентрация на състава на всяка една работна позиция от управлението на бойния комплекс.

„Самата стрелба продължава между 10 сек. и 30 сек., в зависимост от това колко далече и на каква височина се намира мишената“ продължи той и обяснава, че за: „За победата в състезанието с мишената е важна точността в работата между оператора и офицера за насочване“.

Екипът, включен в тазгодишните стрелби на зенитен полигон Шабла е от 20 военнослужещи. Целта при техният подбор е да се даде максимална възможност за обучението на нови хора, за да се осигури натренираност в действиата им, приемственост в подготовката и в крайна сметка силна мотивация на екипа за справяне със задачите.

Както навсякъде, така и тук, не липсват проблеми и предизвикателства с поддръжката и обслужването на техниката и доставката на резервни части, но личният състав се справя благодарение на инженерите и тяхната висока техническа компетентност. Ето защо, според заместник-командира, в дивизиона самостоятелни действия и индивидуални успехи няма.

Целта на командването при водене на подготовката е не толкова поразената мишена, а сформирането на добре сработен екип от професионалисти.

Логично се оказва обаче, че когато създадеш този екип – целта винаги ще бъде поразена!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС  С-125 „НЕВА” НА "ШАБЛА-21-2" (ОГРОМНА ПОЛИГОННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка