50 години от гибелта на лейтенант Деню Денев от 25 ИБАП

Pan.bg 13 сеп 2021 | 14:08 views (568) commentaries(0)
img На 13.09.1971 г. при полет с изтребител МиГ-15 загива лейтенант Деню Неделчев Денев Причина за катастрофата е ГТП при изпълнение на зона прост пилотаж нощем - намаляване на височината под безопасната при изпълнение на вираж с наклон 45 градуса.
===========================================
Из спомените на генерал-майор Иван Дочев
Имаше жертви. Първият от нашия випуск, който загина, бе Деньо Денев. Отиде си през септември 1971-а. Случи се по време на нощни полети. Преди тях задължително се
почива по 4 часа. Даже заедно почивахме. Тръгнахме към старта и той започна да ми разказва какво е сънувал. Говореше ми: „Уж летим със самолетите, а вие трима от випуска ме изпреварихте. Аз вървя пеша и ви викам да ме изчакате, че се изморих, но се скрихте зад един баир.“ Сякаш бе пророчески сън. Излетяхме и Деньо не се върна. Как се е случила трагедията? Влязъл в ниски облаци и се блъснал в Родопите до лагера Гонда вода. Като се издигнеш над ниските облаци, отгоре е луната. Тя ги осветява и изглеждат като море - изключително красива гледка. Под облаците е тъмно, но където е голям град, отдолу се вижда като зарево. Ние сме си говорили често за тези красоти, вероятно той е решил да види как е. Но предполагам, че във фаталния полет под облаците е объркал Асеновград с Пловдив. Снижил се, искал да излезе от тях, за да се ориентира, но се ударил в планински хребет.


image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка