Анкара и Киев откриват център за обучение за оператори на турски БЛА в Украйна

Pan.bg 18 сеп 2021 | 07:33 views (592) commentaries(0)
img
пан.бг
Украйна възнамерява да открие център за обучение за оператори на турски БЛА


Турция може да изгради център за обучение на специалисти за експлоатация на атакуващи дронове на територията на Украйна, Киев вече преговаря, според украинското издание на Defense Express.


Според вестника Украйна възнамерява да убеди Турция да изгради учебно -технически център за обучение на оператори на атакуващи дронове Bayraktar TB2. Територията за бъдещия център вече е готова във Василков в Киевска област. Игор Копитин, председател на подкомисията по отбранителна промишленост и техническа модернизация на Комитета на Върховната Рада на Украйна, каза, че първият кръг от преговори вече е бил проведен.

Междувременно въоръжените сили на Украйна изпращат своите военнослужещи да учат в Турция. Там, в учебния център, 75 души ще овладеят специалностите „външен пилот на БЛА“, техник-механик на БЛА ”и„ авиотехник на БЛА. ”Колко време ще продължи обучението, не се съобщава.

По -рано Министерството на отбраната на Украйна обяви планове за закупуване на още четири комплекса Bayraktar TB2 с по шест дрона във всеки, т.е. 24 единици към вече закупени 12. Доставката на нови дронове трябва да се извърши през 2021-2022 г. Очевидно тече обучение за нови дронове.

От своя страна отбелязваме, че за Турция е нерентабилно да открива учебен център на територията на Украйна, освен ако Киев няма намерение да закупи стотици турски дронове. Тогава разходите ще се изплатят бързо. Междувременно за Анкара е изгодно да приема украински „студенти“ на своята територия, тъй като Киев трябва да плаща за образование.

Използвани снимки:
ArmyInform


източник

topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка