Airshow China-2021: Китай представи J-16D - нов самолет за РЕБ, китайският отговор на EA-18G Growler (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 28 сеп 2021 | 09:17 views (1973) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

На авиоизложението Airshow China - 2021, което се проведе от 28 септември до 3 октомври на летището край град Жухай, провинция Гуадун, дебютира специален самолет за електронна атака, което бе пръв поглед към новоразработения тип.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Единствения ексземпляр, който е официално обозначен като Shenyang J-16D, бе паркиран в статичната зона на авиошоуто, което се проведе от 28 септември до 3 октомври.
Двуместният J-16D е базиран на многоцелевия изтребител J-16, който e развитие на прехващача J-11B, той от своя страна e вариант на руския изтребител Сухой Су-30MKК. Той пък е наследник от втори ред на прочутия съветски изтребител Сухой Су-27.

Китай закупи изтребители Су-30МКК и Су-30МК2 за ВВС на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) и за ВМС на НОАК. Към втората половина на 2021 г. се счита, че около 70 самолета от двата типа, придобити между 1996 и 2002 г., все още са в експлоатация.

Изображенията на J-16D, направени на земята и във въздуха и публикувани в китайски Интернет източници, показват, че той има някои забележими разлики от стандартния J-16. Най-забележимите от тях са чифт контейнери, монтирани на краищата на полукрилата му. Другата видима разлика е липсата на оптико-електронна станция за откриване и захват на цели пред кабината на пилота. Още една видима разлика е липсата на оръдие, традиционно монтирано от дясната страна на фюзелажа за моделното семейство на Су-27/-30.
Смята се, че двата контейнера на краищата на полукрилата изпълняват подобна функция на американските контейнери Northrop-Grumman AN/ALQ-218 на самолета за РЕБ Boeing EA-18G Growler на ВМС на САЩ. Това е пасивна, високопроизводителна сензорна система за радиоразузнаване, използвана за откриване, идентифициране, локализиране и анализиране на източниците на радиочестотни излъчвания. Други отличителни разлики на J-16 включват забележимо по-къс носов обтекател, който предполага, че е монтиран по-малък радар.

Изложеният в Жухай J-16D има бордови номер 0109 разположен отстрани, на въздухозаборниците на двигателя, което показва, че това е деветият самолет от първата производствена партида. Той носи маркировката в недемаскиращ цвят на ВВС на Китай, но няма номер на опашката, което прави невъзможно да се идентифицира към коя бойна ескадрила е разпределен.

Самолетът е оборудван за авиошоуто с 6 броя от тези, които изглеждат като е най-малко три различни вида контейнери за РЕБ на голямо разстояние, разположени на твърди точки за подкачване под двата въздухозаборника на двигателите и на полукрилата.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Airshow China-2021: Китай представи J-16D - нов самолет за РЕБ, китайският отговор на EA-18G Growler (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка