60 години 1-ва зенитноракетна бригада - Ракетни стражи на родното небе Част 1 Полковник Александър Костадинов: Дългата ръка на ЗРВ – дивизионът на изгряващото слънце

Pan.bg 01 окт 2021 | 07:06 views (4734) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 1 октомври 2021 г. се навършват 60 години от създаването на 1-ва зенитноракетна бригада на българските ВВС. Българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ надникна в сегашните дивизиони на 1-ва зенитноракетна база, наследник на славното формирование.

Дългата ръка на ЗРВ – дивизионът на изгряващото слънце
Първата ни среща бе край Костинброд, където е разположен един от най-секретните дивизиони на българските ЗРВ и ВВС – този, въоръжен със зенитноракетния комплекс С-200 „Вега“. Разположен на висок хълм, той първи сутрин се огрява от лъчите на изгряващото слънце. В дивизиона разговаряхме с командира му подп. Александър Георгиев.

image

Биография
Подполковник Александър Георгиев е роден през 1975 г. в Шумен. Средно специално образование завършва през 1994 г. в местния Механотехникум „Хр. Ботев“ със специалност „Електронна техника и промишлена електроника“. Същата година постъпва във ВВУАиПВО „П. Волов“, което завършва през 1999 г. със специалност ЗРВ. Започва службата си в поделение 32610 - Банкя. Преминава през различни длъжности до командир на радиотехническа команда. През 2012 г. е приет във ВА „Г. С. Раковски“, която завършва в края на 2013 г. по специалност „Управление на формирования от ВВС на оперативно ниво“. Продължава службата си в Командването на 1-ва зенитноракетна база в отделение „Зенитноракетна техника“ като старши инженер. През 2017 г. е назначен за началник на отделение „Бойна подготовка“. През 2020 г. завършва Стратегически курс във ВА „Г. С. Раковски“. От септември 2020 г. е командир на в. ф. 34420. Семеен, владее английски и френски език.

- Г-н подполковник, какви задачи изпълнява повереният ви дивизион?
- Повереното ми военно формирование от състав на 1-ва зенитноракетна база изпълнява мисии и задачи, заложени в Бялата книга за отбрана.
По мисия „Отбрана“ изпълняваме две основни задачи:
- защита на въздушното пространство на Република България;
- прикритие на обекти от критичната инфраструктура и войски в зоната на операцията.
По мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ развръщаме на пункт за първоначален прием на бежанци при нарастване на миграционния натиск. Тази задача изпълняваме съвместно с органите на МВР и на местната власт в лицето на Община Костинброд.
- В кои учения, тренировки и подготовки участвахте досега през 2021 г. и какво предстои до края й, наложи ли се поради COVID-19 да
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
отлагате и препланирате учения и тренировки?

- От началото на годината в.ф. 34420 участва основно в две учения – RAMSTEIN GUARD, международно учение на НАТО за действия в условията на радиоелектронно противодействие. Второто учение са бойните и експерименталните стрелби на ЗРВ на полигон „Шабла“, които се проведоха в 2 етапа – през юни и през септември. В тези стрелби участвахме с личен състав за логистичния модул и за формиране на бойни разчети на новоактивирания ЗРК С-75М3 „Волхов“. Нашият колега майор Донев бе назначен за началник на почетния караул, който посрещна високопоставените гости – началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и гостите от ГЩ и ВВС на Сърбия.
Създадените противоепидемични ограничения, продиктувани от заповедта на министъра на здравеопазването, създадоха известни трудности, но създадената организация позволи те да не повлияят на нашата работа и изпълнението на поставените задачи. Рисковете от нарастването на епидемичната заплаха бяха минимизирани и личният състав успя да изпълни заповяданите му задачи и по време на двете учения нямаше нито един случай на новозаразен с COVID-19. До края на 2021 г. ще изпълняваме заповяданите ни текущи задачи, свързани с носене на бойно дежурство и подготовка и планиране на мероприятията през 2022 г.
- Вашият дивизион не е осъществявал реален пуск на територията на България. Как е организирана и как протича бойната подготовка при тези ограничения?
- Вярно е, че повереното ми военно формирование не е извършвало реален пуск на територията на България. В новите условия на членство в ЕС и НАТО ежедневната работа е насочена към нови предизвикателства. Това са усвояване на нови тактики, техники и процедури, свързани с осъществяването на оперативна съвместимост с нашите партньори от НАТО. От друга страна, ежегодно участваме в множество тренировки, подготовки и учения с международно участие. Така разчетите обогатяват и разширяват своята бойна подготовка.
- Какво е състоянието на техниката и инфраструктурата на формированието, как се справяте с поддръжката на ЗРК, доставен преди много години?
- Състоянието на техниката е отлично. Това се постига с неимоверните усилия на инженерно-техническия състав от формированието. Това ни позволява да изпълняваме всички задачи, посочени в регламентиращите документи и допълнително поставени такива от Командването на 1-ва зенитноракетна база и от Командването на ВВС. Поддръжката на техниката се осъществява главно с усилията на личния състав и с помощта на отпусканите материални и финансови средства.
- Има ли некомплект в дивизиона? Постъпиха ли при вас випускници от военните училища и ВА „Г. С. Раковски“ от Випуск 2021?
- В края на миналата година и в началото на тази по линия на инициативата „Стани войник“ бе организиран конкурс за набиране на войници за нуждите на ВВС. След проведена разяснителна кампания в повереното ми формирование постъпиха на служба 29 войници. Така при войниците има само няколко незаети бройки. Некомплектът при сержантския състав е минимален и е сведен до минимум в рамките на годишните размествания. Това се постига чрез провеждането на многобройни курсове за специалности на сержантски длъжности. Така освободените сержантски места се заемат почти веднага от завършилите тези курсове. Проблемът е при офицерския състав. Некомплектът се корени в недостатъчния прием в НВУ „В. Левски“, факултет АПВОиКИС „П. Волов“ (Шумен) на курсанти по специалност ЗРВ. От друга страна, един офицер в ЗРВ се изгражда трудно, минимум в рамките на 5 години. Третият момент е, че голяма част от личния състав навършва пределна възраст за служба в БА и се пенсионира, а новопостъпващите офицери са недостатъчни. Въпреки това през 2021 г. от Випуск „Г. С. Раковски“ на НВУ във в.ф. 34420 постъпиха двама лейтенанти. Това са първите жени – офицери във формированието. По мое мнение и това на колегите и на база работата им през последните 2 месеца мога уверено да заявя, че те са силно мотивирани да служат в дивизиона, което е много обнадеждаващо.
- Вашият дивизион е бил част от 1-ва зенитноракетна бригада. През 2021 г. отбелязваме 60 години от създаването й. Какъв е пътят от създаването на дивизиона през годините?
- Дивизионът е създаден на 3 август 1982 г. със Заповед № 0072/03.08.1982 г. на министъра на народната отбрана след обединението на две други поделения – 32950 в близост до с. Понор и 34420 в района на с. Вакарел. Вследствие на това се формират група дивизиони на сегашната позиция.
Създаването на новото формирование е свързано с приемане на въоръжение на нова зенитноракетна техника. Сформирана е група от команден и инженерно-технически състав, която преминава специализиран курс на обучение в бившия Съветски съюз (град Гатчина, Ленинградска област) за усвояване на новата техника. Натрупаните знания и умения по време на курса трябва да се покажат и на практика. След завършване на обучението на полигон „Ашулук“ на 24 май 1983 г. е проведена реална стрелба с един пуск на ракета от ЗРК С-200 „Вега“, с което дивизионът е обявен за боеготов за носене на бойно дежурство. То се носи от 1984 г.
През 80-те години на миналия век са проведени две бойни стрелби (1986 и 1988 г.) на полигон „Ашулук“ на територията на бившия Съветски съюз. Разчетите от дивизиона проявяват изключителен професионализъм и оценката, която получават, е „Отличен“.
След промените, настъпили в нашата страна през 1989 г., България се ориентира към членство в ЕС и НАТО. Появяват се нови предизвикателства пред ЗРВ и в частност пред в. ф. 34420. Извършени са редица промени, насочени към редуциране на съществуващата структура, и изцяло преструктуриране на системата за командване и управление. Това имаше една цел – постигане на оперативна съвместимост със системата за ПВО на страните – членки на НАТО.
Новите предизвикателства налагаха и нови отговорности и задачи. Ежегодно в. ф. 34420 участва в редица летателни подготовки, тренировки и учения на национално ниво и в съюзен формат с нашите партньори от НАТО.
- Какво ще пожелаете на подчинените си по случай празника?
- На моите подчинени бих пожелал здраве, упорство и гордост при носенето на службата и не на последно място – в близко бъдеще да посрещнат нова зенитноракетна техника.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


60 години 1-ва зенитноракетна бригада - Ракетни стражи на родното небе Част 1 Полковник Александър Костадинов: Дългата ръка на ЗРВ – дивизионът на изгряващото слънце

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка