Forbes: Ракети, закупени от Естония, блокират Калининград и Санкт Петербург в случай на конфликт НАТО-Русия

Pan.bg 13 окт 2021 | 00:16 views (645) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Forbes: Ракетите, закупени от Естония, могат да блокират Калининград в случай на конфликт с НАТО
Според колумниста на изданието Дейвид Ейкс, обсегът на ракетата Blue Spear ще бъде достатъчен, за да достигне Санкт Петербург.
Придобитите от Естония противокорабни ракети Blue Spear (ASM) й дават възможност да контролира района на Балтийско море в съседство с Калининградския регион на Русия и в случай на евентуален конфликт да блокира доставките на храна, подкрепление и гориво за руския анклав, който няма достъп по суша до останалата част от руската територия. За това пише във вторник на страниците на списание Forbes неговият колумнист Дейвид Екс.

В понеделник стана известно, че държавният инвестиционен център за отбрана на естонското Министерство на отбраната (Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus-RKIK) е подписал договор с базираната в Сингапур компания Proteus Advanced Systems за доставка на противокорабни ракети Blue Spear за оборудване на мобилни устройства и брегови ракетни системи. Обхватът на ракетите надвишава 300 км, което ще позволи на Естония да контролира морските подходи към Калининград.

Освен това обхватът на полета на ракетата е достатъчен, за да достигне Санкт Петербург. "Синьото копие не е само противокорабна ракета. Както всяка друга подобна ракета, тя може да се използва и за атака на наземни цели. А Санкт Петербург е само на 90 мили (около 145 км - приблизително TASS) от естонската граница" , - отбелязва Aix.

Дори и тази възможност да бъде изключена, той посочва: „Като блокират едно от най -важните морски пътиша в Европа, те [ракетите] могат да помогнат за блокиране на доставките на храна, гориво и подкрепление от континентална Русия до Калининград“.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка