Флотът от вертолети Airbus Helicopters UH-72 Lakota премина границата от 1 милион полетни часа в САЩ

Pan.bg 13 окт 2021 | 11:07 views (345) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 11 октомври 2021 г. флотът от вертолети Airbus Helicopters UH-72 Lakota надхвърли 1 млн. летателни часа, около 15 години след като първият Lakota UH-72A постъпи на въоръжение в американските СВ и след първата доставка на най-новия вариант UH-72B на Националната гвардия през 2021 г. Това бе съобщено на търговското изложение на Асоциацията на американската армия (AUSA) във Вашингтон.

„Много от мъжете и жените, които строят UH-72 Lakota в Мисисипи, са американски военни ветерани и те се гордеят с подкрепата си за авиаторите, които служат на нашата нация. Милионният нальот е доказателство за ангажимента на тази работна сила, която осигурява безпрецедентни доставки в срок и осигурява надеждността и гъвкавостта на вертолетите, които те изграждат“ сподели Скот Тумпак, който отговаря за програмите за военни хеликоптери на Airbus в САЩ.

Airbus достави първия хеликоптер UH-72 Lakota на армията през 2006 г., след като същата година той бе избран конкурентно за новия лек многоцелеви хеликоптер на армията, и оттогава компанията е доставила 463 от първоначалния модел UH-72А Lakota, който служи предимно като учебен вертолет за начално обучение на американската армия.

По-рано през 2021 г. армията получи първия си вертолет вариант UH-72B Lakota за флота на Националната гвардия. Това бе първата доставка по поръчка, направена през 2020 г. за 18 от най-новия вариант на Lakota. UH-72B е базиран на широко доказалия и успешен граждански вертолет H145, който включва различни подобрения, разработени по време на жизнения цикъл на търговския вертолет. Ефективният опашен ротор тип Fenestron, по-мощните двигатели, подобреното управление и авиониката Airbus Helionix, са само няколко които би трябвало да се споменат. Те осигурят допълнителни ползи за безопасността на мисията и летателните характеристики.

Към края на октомври 2021 г. UH-72B Lakota ще бъде експлоатиран в подразделения на СВ и Националната гвардия в 45 държави и територии. Той също така се експлоатира от Училището за военноморските изпитатели на САЩ и Кралската тайландска армия и е ключов фактор за бойното обучение на авиацията на американската армия във Форт Ъруин (Калифорния), Форт Полк (Луизияна) и Хохенфелс (Германия), както в мисията на тестовия полигон на атола Кваджилейн в Тихия океан.

Мисиите на Lakota са толкова разнообразни, колкото и оперативните му местоположения и включват обучение, обща помощ, търсене
и спасяване, реакция при бедствия, национална сигурност, борба с трафика на наркотици, командване и контрол и VIP транспорт. През последните години Lakota бяха широко ангажирани в реагирането на горски пожари, урагани, наводнения и други природни бедствия в цялата страна и в чужбина, включително и за подпомагане след опустошителни природни бедствия в Хаити.

С близо 10 различни налични конфигурации, Lakota осигурява доказана производителност, изключителна експлоатационна надеждност и несравнима гъвкавост за широк спектър от военни мисии. Airbus Helicopters Inc. произвежда Lakota в производствената си база в Колумбус (Мисисипи), в която работят близо 250 служители, 40% от които са ветерани от ВС на САЩ.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка