Дали невидимостта на американския B-21 Raider, ще заблуди радара на С-500

Pan.bg 17 окт 2021 | 12:27 views (957) commentaries(0)
img
пан.бг
Американски медии: Необходимо е да се намали ефективната отразяваща повърхност на бомбардировача B-21 Raider, за да е по-невидим за радара на руската система за противовъздушна отбрана С-500

Американската преса обсъжда публично оповестените в Русия планове за разполагане на първата батерия на системата за противовъздушна отбрана С-500 Прометей. В САЩ се прогнозира, че с помощта на тези системи за противовъздушна и противоракетна отбрана първоначално се планира да "покрие" столичния регион на Русия. Възникват предположения дали най-новата руска зенитно-ракетна система всъщност е в състояние лесно да открие американски стелт изтребители от пето поколение. По -специално, тази тема е повдигната на страниците на The National Interest от колумниста Марк Епископос. В статията си той задава въпрос от следното естество:


Възможни ли са руските системи за противовъздушна отбрана С-500 да причинят проблеми на американските стелт самолети?

Американският автор пише, че в Русия системата за противовъздушна отбрана С-500 Прометей е позиционирана като специално оръжие, като вид "сребърен куршум" със специални възможности.

Материалът се позовава на изявленията на руски военни експерти, че системата за противовъздушна отбрана С-500 е способна да открива и побеждава не само стелт самолети, приети в САЩ и други страни от НАТО, но и тези, които тепърва ще бъдат приети на въоръжение. По-специално, говорим за перспективния американски стелт бомбардировач B-21 Raider. Всъщност това не е просто бомбардировач, това е самолет, който пробива системите за ПВО.

В такава ситуация американските военни експерти вече се опитват, въз основа на данни от отворени източници, да заключат дали B-21 Raider ще успее да преодолее линиите за противовъздушна отбрана, които Русия изгражда с помощта на С-500 система за ПВО.
В американските медии:

Дизайнерите и разработчиците ще трябва да положат много усилия, за да може обещаващият бомбардировач B-21 Raider да остане невидим за системата за противовъздушна отбрана С-500 Прометей. Ако руската система за противовъздушна отбрана, както твърдят самите руснаци, е способна да открива изтребители F-35, тогава се оказва, че е способна да открива и B-21 в небето, тъй като те използват подобни концепции за стелт. Затова сега е необходимо да се подобрят възможностите за намалена видимост, да се намали EPR (ефективна площ на разсейване - приблизително VO), за да се „заблуди“ руската система за противовъздушна отбрана С -500.

На свой ред, Марк Епископос в TNI пише, че досега цялата информация за С-500 се основава предимно на публикации в руските медии. Според тази логика може да се отбележи, че всички основни данни за перспективния американски бомбардировач се основават на публикациите на американската преса, включително TNI и други американски медии с военна тематика.

Използвани снимки:
Министерство на отбраната на Руската федерация

източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка