Италия отмени програма за БЛА, вместо това купува самолети Piaggio за да спаси компанията Piaggio Aerospace

Pan.bg 18 окт 2021 | 15:17 views (2419) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Италия обяви, че ще закупи 6 нови самолета P.180 Avanti Evo от компанията Piaggio Aerospace, за да помогне за спасяването й, и посочи, че правителството се отказва от дългогодишни планове за закупуване на безпилотни летателни апарати от компанията, слагайки край на злополучната история на БЛА Hammerhead.
МО на Италия ще похарчи 171 млн. евро за закупуване на 6-те турбовитлови самолета, както и за полетен симулатор и ремонт на двигателите. Самолетът, който допълва съществуващия флот на МО от P.180, ще се използва за транспорт, разузнаване и специални мисии.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Покупката идва в подходящ момент за фирмата, поставяйки я на по-стабилна финансова основа, докато тя се предлага за продажба след 3-годишен престой в банкрут.
„Изпълнявайки ангажимента на правителството да подкрепи Piaggio Aerospace, тази поръчка допълнително повишава стойността на компанията, която сега е близо до намирането на нов собственик“ заяви Винченцо Никастро, извънреден надзорник на Piaggio Aerospace.
Договорът означава, че Рим е изпълнил ангажимента си да генерира около 700 милиона евро в сделки, за да вдигне фирмата на крака. Предишните договори бяха на стойност 540 милиона евро и включваха поддръжка на двигатели на армейските транспортни CH-47 и щурмови вертолети A129 Mangusta, както и модернизация на експлоатираните самолети P.180.
През 2019 г. Италия обеща да купи 4 от БЛА P1.HH - безпилотната версия на P.180, създадена в инициативен порядък от Piaggio и наречена Hammerhead. Дронът първоначално бе в списъка за пазаруване на Обединените арабски емирства, след като Piaggio бе закупена през 2014 г. от Mubadala Development Company, базирана в Абу Даби стратегическа инвестиционна компания. ОАЕ искаха да купят БЛА Hammerhead, ако и Италия купи от него. Но когато Италия се отдръпна от покупката, инвеститорите от ОАЕ си тръгнаха, отмениха поръчките и оставиха фирмата в несъстоятелност през 2018 г., поставяйки в опасност стотици работни места в Piaggio и оставяйки фирмата с почти завършени дронове P1.HH.
Италия реши да закупи дроновете през 2019 г., въпреки че командващият на ВВС на Италия заяви в парламента, че не иска тези БЛА.
Три години по-късно правителството изглежда е решило, че може да избегне закупуването на БЛА, оставяйки програмата да умре, като просто премине към закупуване на пилотирани самолети от фирмата, за да изпълни обещанието си за генериране на приходи.
„Решението за бъдещето на дронове ще бъде оставено на бъдещите инвеститори“ заяви източник от индустрията.
По данни на италианско-шведска група инвеститори, които според съобщенията са близо до закупуването на фирмата с цел производството на електрически самолети, военните дронове не са на първо място в дневния им ред и съдбата на Hammerhead може би е предрешена.

Текстове към снимки:
Самолетът Avanti Evo (сн. Piaggio Aerospace)
Дронът P1.HH (сн. Piaggio Aerospace)Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Италия отмени програма за БЛА, вместо това купува самолети Piaggio за да спаси компанията Piaggio Aerospace

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка