14 френски изтребители Rafale са разглобени за части

Pan.bg 19 окт 2021 | 09:24 views (1089) commentaries(0)
img pan.bg,Н.Димов

На изслушване пред Сената френският министър на отбраната е заявил нещо, за което отдавна се говори в кулуарите: „14 изтребители Rafale на френските ВКС са приковани към земята, защото просто са били разглобени за части.“

Към 1 юли 2020 г. в състава на ВКС на Франция се числят 102 изтребители Dassault Rafale, но 14 от тях са напълно спрения от полети. Според експерти основна вина за ситуацията е в Закона за военно планиране (LPM) на 2009-2014 г., тъй като поради трудности на компанията Dassault Aircraft в експорта на изтребители Rafale, ВКС и ВМС са принудени да закупят самолетите Rafale без необходимите комплекти резервни части.

Ако планът LPM 2019-2025 се реализира в пълен обем, то към 2025 г. френските ВКС ще разполагат с 129 изтребители Rafale. Получените средства от продажбата на Гърция на 12 използвани изтребители Rafale ще се използват основно за възстановяване на самолетите, които сега са на земята и в известен случай служат като склад за резервни части“.

Но и министърът и военните специалисти са единодушни, че подобна практика се използва в държави със строги ограничения на военния бюджет.

Преговорите с Хърватия за продажба на 12 също използвани изтребители Rafale продължават и едва след неговото подписване с Dassault Aviation ще бъде подписан договор за попълването с 12 нови Rafale от модификацията F4.

Имайки предвид, че бюджетът за отбрана на Франция е 2% от БВП, „френските ВС получават само оборудване, но за осигуряване на реалните оперативни възможности не стигат средства…“

size=9] Източник: livejournal.com, превод и редакция: pan.bg[/size]
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка