Президентът: Горд съм, че България е важна част в международното космическо сътрудничество

Pan.bg 21 окт 2021 | 12:39 views (327) commentaries(0)
img 21.10.2021 г. Президентът: Горд съм, че България е важна част в международното космическо сътрудничество

Спирдон Спирдонов

Седемнадесета международна научна конференция Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2021, посветена на 60-годишнина от първия полет на човек в Космоса и 40-годишнината на сателитите "България 1300", бе открита вчера в София в Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. Тя ще продължи до петък. Съобразно ограниченията, заради пандемията, се провежда в онлайн формат.

Държавният глава Румен Радев приветства организаторите, участниците и гостите на форума, благодари и на всички учени, работили в годините за българската космическа програма и издигнали високо реномето на България и нейната наука, и пожела успех на конференцията. Българските изкуствени спътници „България 1300 1 и 2“ и носените от тях научни инструменти поставят успешното начало на множество проекти, благодарение на които са разработени над 150 уреда за дистанционни изследвания на Земята и планетите, на радиационните излъчвания и за измерване на температурата и концентрацията на космическата плазма. По думите на президента това показва преодоляването на границата между Земята и Космоса и разкрива нови перспективи за бъдещето на високите технологии, новите материали и комуникациите. Като пример държавният глава посочи използването на технологии за регионален и глобален мониторинг на околната среда, което дава възможност за гъвкави политики за опазването й и за въвеждане на нови програми и механизми в много сфери на стопанския живот. Ангажираните в земеделския отрасъл, например, могат да следят за процеси на засушаване и други важни дейности, гарантиращи здрава реколта. На тази технология е базиран и проектът за Национален център за контрол и наблюдение, предвиден в Плана за възстановяване и устойчивост, предложен от България. По думите на президента, центърът ще предоставя своевременно информация за незаконна сеч, нерегламентирано строителство, ще следи чистотата на въздуха, водите, съобразно екологичните норми. Той изрази убеденост че проектът ще бъде одобрен от Европейската комисия. В този аспект вижда сериозно бъдеще на ИКИТ и неговото активно изграждане в центъра.

Космосът има огромна значение за нашето ежедневие, посочи още президентът. Според него е крайно време да осъзнаем в пълнота този факт и да работим така, че да използваме в пълен обем, това което може да ни даде. И още от държавния глава: „Космосът е арена на активно международно сътрудничество. Горд съм, че България е важна част в това сътрудничество.“

Значимостта на конференцията бе подчертана още в приветствията на министъра на икономиката Даниела Везиева, заместник-министъра на образованието и науката проф.Константин Хаджииванов, заместник-председателя на БАН член-кореспондент проф. Стефан Хаджитодоров, както и в поздравителните адреси от Селскостопанската академия, Техническия университет – София, Минногеоложкия университет, Нов български университет и други институти и учебни завдения. Пожелания за успех и благодарност за успешната съвместна работа бе изразена в приветствията от посолството на Руската федерация и Руския културно-информационен център. ИКИТ има експерти и специалисти, които могат да защитят интересите на България в Космоса, посочи директорът на института проф. д-р Георги Желев в началото на конференцията.

Не може да не споменем активното участие на нашите учени в космическата и планетарната радиация, каза председателят на Оргниизациониня комитет член-кореспондент проф. Петър Гецов, обобщавайки темите на докладите. И сега, припомни той, наши спътници летят на европейски спътник около Марс. Друго сериозно направление е слънчево-земните въздействия и промените в климата. Там нашите специалисти имат водещо значение в световна мрежа за изследване на промените в климата. Други направления са аерокосмическите технологии и биотехнологиите. Проф. Гецов подчерта продължаването на нашата работа за развитието на оранжерията „СВЕТ“. Проектите за космическата радиация, оранжерията и комсическите храни се развиват в тясно сърудничество с Еропейската космическа агенция. На конференцията ще се чуят още много интересни доклади по темата, които са с изключително актуални изследвания за държавата и за науката.

В петък ще се проведе кръгла маса, посветена на предстоящото подписване на новия договор между Република България и Европейската космическа агенция с участието на представители на Министерството на икономиката, БАН, университети и ведомства.

Почетен председател на Организационния комитет на конференцията е академик Юлиан Ревалски – председател на БАН, председател е член-кореспондент проф. Петър Гецов, заместник-председател – проф. Гаро Мардиросян, а секретар – доц. д-р Лъчезар Филчев. В научно-програмния комитет има представители на България, Франция, Русия, Гърция, Чехия, Италия, Англия, Нидерландия, Египет и Полша В него са включително нашите космонавти генералите д-р Георги Иванов и д-р Александър Александров.

***

Откриването на конференцията съвпадна с рождения ден на полковник от запаса член-кореспондент проф. Петър Гецов, за което той получи поздравления от своите колеги.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка