НАПУСНА НИ ЕДИН ОТ ГЕРОИТЕ НА ВЪЗДУШНАТА ОТБРАНА НА БЪЛГАРИЯ - ЛЕТЕЦЪТ ТРИФОН КОВАЧЕВ

Pan.bg 02 ное 2021 | 08:25 views (798) commentaries(0)
img Заедно със Списаревски и сливенеца Кондаков Трифон Ковачев бранеше София, а след това със своя „Месершмит” чертаеше високо в небесата бъдеща България.

Полк. Божидар Борденяшки[
Otbrana.com/b]

„Шапки долу”! Напусна ни най-възрастния летец-пилот на България. Човекът, който ведно с Писаревски и сливенеца Кондаков бранеше София, а след това със своя „Месершмит” чертаеше високо в небесата бъдеща България, прибавяше незаличими нови щрихи към славната ни военна история. За такива славни наши сънародници НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА ИМА СМЪРТ.


Ние няма да загърбим щастието, подарено ни от живота да познаваме ветерана–пилот ТРИФОН ДИМИТРОВ КОВАЧЕВ. Затова мъката ни е толкова безгранично истинска. Смъртта ни го отне и то така внезапно, някак зловещо и злорадо. Та всички ние, близки и приятели с толкова обич и неподправен ентусиазъм се готвехме да празнуваме неговия 100 годишен юбилей. Искахме повече и повече хора да станат съпричастни на това рядко събитие и да му поднесем много радост и незабравими спомени. Искахме юбилеят да стане празник не само за него и близките му, но и за цялата сливенска общественост, за всички ветерани на България, за всички родолюбци.

Ветеранът ТРИФОН КОВАЧЕВ ще запомним с това, че беше един изключително деликатен човек, с безгранична обич към хората и своите близки, че се радваше на искреното уважение на хората и приятелите, с безграничната любов към дъщеря, внуци и правнуци. Умееше с присъствието си да създава ведра атмосфера около себе си, да печели приятели. Безкрайно скромен и трудолюбив човек създаваше семеен уют, изпълнен с много топлота, любов и обич.

Активното му участие в клубовете по шах, тези в кварталите и в дейността на Съюза на ветераните от войните на България будеше в нас възхищение и преклонение. Възхищаваха му се и летците на България, целия личен състав на авиобаза Безмер. Затова съзнанието ни не иска да приеме скръбното събитие. Изпитваме дълбока душевна болка пред тленните му останки.

Приятели, каквото и да кажем за бай ТРИФОН, то ще е недостатъчно, малко и непълно. Нека всеки от нас го съхрани в спомените си такъв какъвто го е възприемал. Само тогава обичаният от всички ни бай ТРИФОН ще остане жив и ще е сред нас, докато ни има.
УВАЖАЕМИ БЛИЗКИ,

Приемете нашите най-искрени съболезнования и тези на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България!

Бъдете горди, че сте имали за свой баща, дядо и прадядо ТРИФОН ДИМИТРОВ КОВАЧЕВ!

ПОЧИВАЙ В МИР БАЙ ТРИФОНЕ!

ВЕЧНА ПАМЕТ НА ГЕРОЯ ОТ ВТОРАТА СВТОВНА ВОЙНА И ГРАЖДАНИН НА НОВА БЪЛГАРИЯ!* През далечната 1942 година едва 21 годишен завършва авиошкола в град Казанлък и става пилот. Разпределен е на служба в летище Карлово. През 1943г. е предислоциран на летище Божурище и брани София от летящите крепости на Англия и САЩ. В последствие от същото летище пак със своя „Месершмит” подофицера КОВАЧЕВ воюва срещу хитлеристка Германия. След войната е произведен в чин сержант и лети на руските самолети ЯК-17. По семейни причини напуска армията през 1956 г. и започва работа в системата на МВР като АВ-специалист. Пенсионира се в МВР-Сливен. Има семейство и две деца, а понастоящем 3 внука и един правнук. Награждаван е с множество ордени, медали и правителствени награди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка