СНИМКА: F-35B на ВВС на Италия кацна за първи път на италиански самолетоносач

Pan.bg 24 ное 2021 | 11:13 views (688) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

На 21 ноември 2021 г. F-35B на италианските ВВС кацна за първи път на самолетоносач на италианските ВМС Cavour, присъединявайки се към F-35B на ВМС на борда му. Това бе дългоочакваното начало на съвместни дейности между ВВС и ВМС опериращи с F-35.

По време на учението на 21 ноември 2021 г. двата самолета излетяха заедно от Cavour и кацнаха на британския самолетонасач Queen Elizabeth, който в момента се намира в Средиземно море, а два F-35B на Корпуса на морската пехота на САЩ, които в момента са базирани на британския кораб, прелетяха до Cavour, преди щатските, италиански и британски F-35Б да осъществят съмместни маневри във въздуха.

Официално учението бе F-35B от различни страни да действат заедно, но големият пробив бе гледката на самолети на италианските ВМС и ВВС, летящи един до друг след бавното начало на сътрудничество между двата вида въоръжени сили.

ВМС на Италия има 3 (от поръчани 15) F-35B, като 2 от тях са за обучение в САЩ, а третият бе доставен на Cavour през юли 2021 г.

ВВС на Италия трябва да получат 60 F-35A, както и 15 F-35B, от който получиха първия. Палубният вариант трябва изпълнява мисии, изискващи самолети, които могат да оперират от къси писти.

След 21 ноември 2021 г. разговорите за истинско сътрудничество се активизираха много бързо, тъй като началникът на италианския ГЩ адм. Каво Драгоне предложи, че освен пилотите на ВВС, които сега летят със самолетите си от Cavour, пилотите на ВМС ще се обучават, за да могат да изпълняват и мисии от сушата: „Синергията между ВМС и ВВС при използването на F-35B от палубите на самолетоносачите ще бъде допълнена от съвместото им използване от сушата, действайки заедно при оперативни ситуации от писти, неподходящи за конвенционални самолети“.

Описвайки 21 ноември 2021 г. като „исторически ден“, той добави: „Това е нов етап, в който се насочваме към пълна интеграция на F-35B на ВВС и ВМС, което ще доведе до пълна оперативна съвместимост във въздушните и военноморските операции“.

В изявление от ВВС на Италия заявиха: „С тази дейност обръщаме нова страница, където оперативната съвместимост и концепцията за съвместно и комбинирано взаимодействие между въоръжените сили вече са конкретни факти. Това допринася за разговорите в тазгодишния италиански бюджет за отбрана за „Обединени сили STOVL“, което предполага, че може да се развие някакъв вид интегрирани италиански сили с F-35B".

Това, което остава да се реши, е къде може да бъде създадена една обща авиобаза за италианските F-35B, като ВМС искат да продължат да използват базата си в Grottaglie в Южна Италия, която е използвала от отиващия си флот от AV-8B Harrier II.

ВВС от своя страна вече разполагат с голяма база за своите F-35 A/B в близката авиобаза Амендола и вярват, че има смисъл там да съберат всички италиански самолети F-35В.

Текст към снимка: На 21 ноември 2021 г. F-35B (борденномер 32-14) на италианските ВВС кацна за първи път на самолетоносача Cavour присъединявайки се към F-35B (борден номер 4-03) на ВМС (сн.: МО на Италия)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка