ЕКСКЛУЗИВНО: България закупи система "свой-чужд" от най-новия стандарт Mode-5 от германската Hensolt

Pan.bg 25 ное 2021 | 13:01 views (3037) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на thedefensepost.com

България получи най-модерната технология за идентификация "свой-чужд" (IFF) от германсикя производител на сензори Hensolt като част от програмата за модернизация на отбраната на страната.

Сключен чрез Агенцията за комуникации и информация на НАТО, договорът на стойност няколко милиони евро обхваща предоставянето на няколко монопулсни вторични радара за наблюдение и криптографски устройства за българските ВВС. Hensoldt, съгласно споразумението, ще предостави също така необходимите услуги за системата.

Технологията "свой-чужд" (IFF)
IFF технологията позволява на военните и гражданските системи за контрол на въздушното и морското движение да откриват „приятелски апарати“ като самолети или кораби, чрез отговаряне на криптирани сигналите за запитване. Освен това системата позволява на запитвача да определи отдалечението на апарата.

Системата също така ще надгради съществеващи IFF системи, използвани в обектите за наблюдение на въздушното пространство на База КУН, до новия стандарт на НАТО Mode 5, който подобрява способността за избягване на приятелския огън.

Освен България, въоръжените сили на Германия, Франция и Великобритания също са договорили с Hensoldt доставки за модернизация на техните IFF системи до стандарта Mode 5.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка