Казахстан се въоръжава с ударни турски дронове Anka

Pan.bg 29 ное 2021 | 09:49 views (412) commentaries(0)
img
пан.бг


Казахстан купува турски дронове. Според пресслужбата на турската компания Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAS, договорът за доставка на дронове Anka е подписан.


Казахстанската компания "Kazspecexport", създадена в структурата на Министерството на отбраната на републиката, за закупуване на оръжие за казахстанската армия, подписа договор за доставка на турски ударни дронове Anka. Според официалната страница на турската компания TUSAS в Twitter, преговорите между страните са се водили от известно време и са приключили с подписано споразумение.

Сключването на договора беше потвърдено и от ръководителя на турската отбранителна индустрия Исмаил Демир, който поздрави TUSAS за подписването на споразумението.

Параметрите на договора не бяха оповестени, съобщава се, че до 2023 г. казахстанските ВВС ще получат 3 атакуващи дрона, 2 наземни контролни станции, както и логистична поддръжка, която ще включва обучение за оператори на БЛА, резервни части и документация.

Разработката на дрона Anka започна през 2004 г., след като САЩ отказаха да продадат дрона Reaper и Predator на Турция. Първоначално TAI разработи две версии на устройството: Anka Block A (разузнаване) и Anka Block B (удар), а производственият модел, който получи пълен набор от възможности, се нарича Anka-S.

Anka-S има максимално излетно тегло 1,6 t (полезен товар - 200 kg). Размахът на крилата е 17,4 м. Дронът е оборудван с бутален двигател Thielert Centurion 2.0 с мощност 155 к.с. с. Обявената максимална продължителност на престоя във въздуха е 24 часа, височината на полета може да достигне 9 км.

Основното предназначение на новия БЛА е разузнаване, наблюдение, както и поразяване на наземни цели.

Използвани снимки:
https://www.tusas.com/


източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка