Световният ден на гражданската авиация

Pan.bg 07 дек 2021 | 19:28 views (375) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - Крумово


На 7 декември 1994 г. ICAO (Международна гражданска авиационна организация) учредява за пръв път световният ден на гражданската авиация в чест на 50-тата годишнина от създаването си.
През 1944 г. на същата дата в Чикаго, Илинойс, САЩ се провежда конференция, на която участват 26 държави. Резултатът е подписване на „Конвенцията за международната гражданска авиация”. България е член от 1967 г. През 1996 г. ICAO с помощта на правителството на Канада увенчава усилените си действия по утвърждаването на датата като официална. На общо събрание на ООН през същата година, 7 декември е признат като Международен ден на гражданската авиация.
ICAO счита, че с официализирането на датата ще се засили вниманието в световен мащаб към необходимостта от развитие на гражданската авиация, която има икономическо и социално значение за развитието на държавите, както и за подобряването на нейната сигурност, инфраструктура и добиването на по-лесна достъпност до повече хора по света. ICAO следва основни цели като насърчаване на професионалното развитие в сферата на гражданската авиация, гъвкавост, разрастване, премахване на дискриминационни практики.

Днес ICAO включва в себе си 193 страни от всички континенти.
Музеят на авиацията честити празника на всички настоящи и бивши служители от всички звена на Българската гражданска авиация
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка