Световен ден на гражданската авиация - „Фрапорт Туин Стар“ - концесионер на летищата във Варна и Бургас отчете 15 г. от концесията

Pan.bg 07 дек 2021 | 20:30 views (1601) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 7 декември 1944 г. е подписана т. нар. Чикагска декларация за създаването на Международната организация за гражданска авиация ICAO. От 1992 г. този ден се чества като Световен ден на гражданската авиация. България е член на ICAO от 1967 г. Научно-техническия съюз по транспорт организира днес среща за отбелязване на празника.

Празникът бе повод концесионерът на морските летища „Фрапорт Тун Стар Еърпорт Мениджмънт“ да отчете 15 години от началото на концесията. Главният изпълнителен директор на дружеството д-р Франк Кванте изнесе презентация в Дома на НТС в София. На нея присъстваха зам.-министъра на транспорта Христина Велинова; Георги Пеев - генерален директор на ДП РВД; Христо Ханджиев - изп. директор на „Летище София“ ЕАД; Светослав Станулов, председател на УС на АБА и управител на ИВТ; членове на НТС по транспорт, ветерани от гражданската авиация.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Д-р Франк Кванте започна презентацията си с исторически снимки от развитието на летищата във Варна и Бургас. Данните от статистиката на концесията показват че от 2006 г. когато пътниците преминали през двете летища са 3,32 млн. през 2018 г. те нарастват до 5,52 млн. През 2019 г. (последната преди пандемията) са обслужени 192 дестинации в 43 държани от 192 авиокомпании.

От предвидените 403 млн. евро за 35 години концесия, от 2006 до 2021 г. са инвестирани 207 млн. евро - построени са два нови терминала във Варна и Бургас; реабилитирана е ПИК във Варна; обновени са противопожарната и спасителна техника в двете летища; въведена е Интегрирана система за управление. Д-р Франк Кванте подчерта, че във „Фрапорт Туин Стар“ обръщат особено внимание на качеството, защото то според тях след това носи приходи. Всяка година в дружеството се назначават до 1500 сезонни работници, които получават необходимото обучение и квалификация.

Д-р Франк Кванте представи и бъдещите планове - рехабилитация на пистата в Бургас; усилено презентация на българския туризъм и Българското Черноморие чрез създадения по инициатива на „Фрапорт Туин Стар“ Алианц „Българско Черноморие“; строеж на 40 000 m2 соларен парк с цел намаляване на емисиите от СО2. Ще се работи усилено за привличане на нови авиокомпании, откриване на нови дестинации, развиване на нови дейности като дългосрочен паркинг за самолети, MRO дейности и други.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Световен ден на гражданската авиация - „Фрапорт Туин Стар“ - концесионер на летищата във Варна и Бургас отчете 15 г. от концесията

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка