Airbus завършва първия си A321XLR

Pan.bg 08 дек 2021 | 09:06 views (681) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simplyflying.com

На 6 декември 2021 г. първият Airbus A321XLR навлезе в финалната фаза на сглобяване в Хамбург. Самолетът със сериен номер 11000 ще бъде тестов и сертифициращ самолет преди очакваното влизане на типа в експлоатация за а/к Middle East Airlines (MEA) през 2023 г. Първият полет на самолета за авиокомпанията се очаква през следващата година.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Airbus A321XLR бе моментален хит, когато бе представен на Paris Air Show през 2019 г. Според данни на ch-aviation.com, Airbus е има поръчки за почти 450 XLR самолета от пускането му на пазара. Преди европейският производител да започне да доставя тези самолети, той трябва първо да получи типов сертификат, какъвто бе случаят и с другите самолети от семейство A321neo, които бяха преди XLR.

Окончателното сглобяване
Първият Airbus A321XLR вече навлезе в етапа на окончателно сглобяване в Хамбург. Самолетът се строи от доста време, като секция на центроплана бе завършена през април 2021 г. в Нант (Франция). Части от A321XLR се произвеждат в цяла Европа. Разбира се, първият екземпляр от всеки самолет обикновено отнема малко повече време за изграждане. Airbus иска да изгражда XLR на четирите си линии за окончателно сглобяване на семейство A320 и имайки това предвид, компанията иска екипите на всички обекти да се поучат от опита при изграждането на първия самолет.

Линия за окончателно сглобяване (FAL) в Хангар 9
Производството на първия A321XLR се извършва в Хангар 9 в завода на Airbus във Финкенвердер край Хамбурт, Германия. Според производителя на самолета, самолетът не е съвсем готов да напусне хангара все още, защото остават още няколко стъпки. След като механизмът за прибиране на колесника бъде тестван, самолетът ще влезе в бояджийския цех, за да получи окончателната си ливрея, преди да бъде предаден на екипа за полетни тестове. След като екипът за полетни тестове вземе самолета, те ще извършат серия от наземни проверки, за да проверят дали самолетът работи както се очаква, преди да се издигне в небето. Последната стъпка ще бъде първия полет през 2022 г.

След като A321XLR завърши първия си полет, той ще премине през процес на сертифициране от EASA и други значими сертифициращи организация от света, преди първият самолет да бъде доставен на MEA. American Airlines също очаква да получи първите си A321XLR през 2023 г., следвана от Frontier през 2024 г. и United Airlines през 2025 г.

Текстове към снимки:
1. Airbus приключи сглобяването на фюзелажа на първия A321XLR (сн.: Airbus)
2. Първият „полет“ на A321XLR… Снимка: Airbus
3. Airbus актуализира ливреята на опашката на най-новия самолет от семейството А320 (сн.: Airbus)Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Airbus завършва първия си A321XLR

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка