Кадри от старите ‘ленти‘: 20 години от учението Сoperative Key 2001

Pan.bg 29 дек 2021 | 18:05 views (8219) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

Преди 20 години, от 11 до 21 септември 2001 г., от авиобаза Граф Игнатиево се проведе мащабното авиационно учение "Кооператив Кий - 2001" (Сoperative Key 2001/СК -01). В него участваха ВВС на 9 страни-членки на НАТО и на 13 страни по програмата "Партньорство за мир" (ПзМ).

Учението се основаваше на фиктивен сценарий, според който самолети и военни подразделения от страни-членки на НАТО и страни-партньори отговарят на молбата на ООН, отправена към НАТО, да развърне многонационални оперативни сили в подкрепа на хуманитарни операции.
СК-01 бе едно от многото инициативи на НАТО, които подпомагат и укрепват диалога, сътрудничеството и оперативната съвместимост между въоръжените сили на страните-членки на Алианса и на страните-участнички в програмата ПзМ в осъществяване на мироподдържащи операции.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Участниците в учението бяха от страни-членки на НАТО: Канада, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Турция и САЩ, и от следните държави по програмата ПзМ: Австрия, Азербайджан, България, Хърватска, Македония, Грузия, Латвия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Швейцария.

В учението участваха повече от 1 300 военнослужещи и приблизително 70 самолета и вертолета, заедно с представители от Върховния комисариат за бежанците към ООН, както и от няколко неправителствени организации в подкрепа на сценария на учение СК-01.

Едни от интересните чуждестранни участници бяха шведският разузнавателен самолет SF 37, разработен на база на известния изтребител Saab JAS-37 Viggen и щурмовикът А-10 от ВВС на САЩ.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кадри от старите ‘ленти‘: 20 години от учението Сoperative Key 2001

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка