19-годишната белгийка Зара Ръдърфорд, която обикаля света сама на ултра лек самолет, кацна в София. Иска да вдъхнови младите жени да се занимават с авиация и точни науки

Pan.bg 14 яну 2022 | 19:57 views (2575) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
снимки автора и В. Касабов (flightzone.bg)Зара Ръдърфорд, 19-годишна жена от белгийско-британски произход, планира да счупи три световни рекорда на Гинес, като обиколи света сама управлявайки ултра лек самолет с бутален двигател. Рекордите включват: най-младата жена, летяла сама около света; първата жена, която обиколи света с ултра лек самолет; и първият белгиец, който обиколи света самостоятелно с еднодвигателен самолет.

Ръдърфорд излята от Вевелгем (Белгия) на 18 август 2021 г. в западна посока и според нейните планове трябваше да се върне в Белгия на 13 януари 2022 г. Според първоначалният план дори трябваше да е в Белгия преди Коледа, но Ръдърфорд каза пред Ройтерс, че се забавила в Аляска и Русия.

„Бях заседнала в Аляска заради проблеми с визата и времето за един месец и бях заседнала в Русия за един месец отново заради проблеми с визата и времето“ сподели тя.

Когато завърши своето пътуване с дължина 51 000 km младата пилотка ще е прелетяла през 52 страни и над 5 континента. Ръдърфорд лети със самолет Shark Aero, двуместен ултралек самолет, произведен в Словакия, специално подготвен за дълго пътуване. Самолетът може да достигне крейсерска скорост от 345 km/h. Разходите за пътуването се поемат от спонсори и летища и Shark Aero, словашка компания, предоставила самолета. Генерален спонсор на полета е българската софтуерна компания ICD Soft.

Като една от целите на полета Зара Ръдърфорд си поставя целта да стимулира повече млади жени и момичета да се занимават с авиация и точни науки като математика, физика и IT технологии. Според нея в момента те са едва около 15% от заетите в тези сфери.

На 14 януари 2022 г. сутринта Зара Ръдърфорд излетя от летище Хераклион (о-в Крит, Гърция) и след полет от 4,43 минути кацна летище София в 11,57. На младата пилотка й се наложи да кръжи над Радомир, докато облаците на летище София се поразкъсат.

На летище София на правителствения ВИП Зара Ръдърфорд бе посрещната от зам.-министъра на транспорта Стоян Новаков, от о.з. полк. Ангел Георгиев, пом.-ректор на ВВУ „Г. Бенковски“ (Долна Митрополия). 4 курсантки от училището поднесоха цвета на Зара Ръдърфорд.

В зала на летище София Зара Ръдърфорд бе любезна да отговори на въпросите на българските медии. На въпрос за днешния полет Зара отговори, че той е продължил малко повече от очакваното заради силен насрещен вятър. Тя сподели, че не за първи път в България, идвала е да кара ски на Банско преди време.

На въпрос кога е открила страстта си към летенето и кога е взела решените ода направи обиколка около света самостоятелно, Зара отговори, че има щастието родителите й да са пилоти и от много малка да се наслаждава на летенето. Решението да направи соло обиколката на Земята го е взела преди около година.

Българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ попита дали не редно нивото на жените в авиацията и точните науки д асе определя от способностите и уменията, не от квоти свързани с пола, Зара Ръдърфорд потвърди, че това трябва да е така, но въпросът е и мъжете и жените да имат еднакви шансове да започната да се занимават в тези сфери. „Целта ми да направя така, че повече момичета да се интересуват от авиация, и така да имат шанс да станат лицензирани пилоти".

На въпрос за най-дългата отсечка от околосветската й обиколка Зара отговори, че това е бил полета от Мумбай (Индия) до Дубай (ОАЕ). „Отсечката бе с планирана продължителност от 8 часа, само над вода - Индийския океан и Персийския залив. Неприятно бе, че на финала над Дубай се разрази гръмотевична буря и трябваше да кацна на друго летище.

На въпрос не се ли страхива да лети на малък самолет, включително над действащи вулкани, Зара сподели, че е естествено да изпитва на моменти напрежение. „Когато прелетях над действащия вулкан, полетът бе абсолютно безопасен и гладък, без никаква опасност. При полетите ми над Сибир, понеже това е студено, далечно и отдалечено място бе притеснително ако се случи авария, ето защо имах повече опасения, но всичко завърши спокойно".

За Зара Ръдърфорд „Най-хубавата и приятна част от полета е, че той ти дава чувство на свобода и независимост. Най-голяма удовлетвореност ми дават съобщенията които получавам от стотици момичета и момчета, които ми споделят, че съм ги вдъхновила да започнат да летят“.

На въпрос дали семейство я подкрепя в начинанието и как са реагирали, когато им е съобщила съобщението си за обиколката на Земята със малък самолет, Зара сподели че има щастието да е дете в семейството на пилоти. Въпреки това майка й е била ужасено когато чува новината. След това всички дружно се заемат с подготовката - да се намери самолет, да се разработи маршрут, да се намери спонсор и всички други подробности. Така установяват контакт с българската софтуерна компания ICD Soft, която става генерал спонсор на полета и прави така, че той да се осъществи.

На въпрос дали изпитва страх по време на полет, Зара Ръдърфорд отговори, че е естествено да изпитва от време на време притеснения. Като пример тя посочи дългите полети над Сибир в Русия, но за нея желанието да се завърне у дома при съдействието винаги и е давало сила да продължи и я мотивирало да преодолее притесненията си.

На въпрос колко често се е налагало каца за зареждане с горива и храна и как й се отразява живот през последните 4 месеца, Зара Ръдърфорд отговори, че се е стремяла да не лети повече от 8 часа. Зара уточни че самолетът чисто технически е способен на 12-часов полет, но това е твърде уморително психически и затова тя е разделила маршрута на повече и по-къси отсечки. Зара с усмивка сподели: „Що се отнася до храната, не ям много“.

На въпрос как й се отразява пресичането на множество часови зони, Зара Ръдърфорд обясни, че нейният полет не е с висока скорост, но за 4-5 дни все пак се натрупва часова разлика и тя да се чувства.

На въпрос защо толкова малко момичета се интересуват от авиация, Зара Ръдърфорд отговори, че все още не се възприема за нормално младо момиче да се интересува от авиация. „На тази възраст, 13-14 години, никой не иска да се превръща в „бяла врана“ и да се отличава от групата. Ето защо малцина момичета се осмеляват публично да разкриват интересът си към авиацията и съответно това ги спира да се занимават в тази сфера. Никой не иска да загуби приятелския си кръг поради „странни“ занимания.

На въпрос кой я е вдъхновил, Зара Ръдърфорд заяви, че това без съмнение е Амелия Еърхарт. „За мен това което е направила е изключително. Да обиколиш света със самолет без GPS, без метеопрогноза, без сателити е изключително. Само мога да се надявам, че и аз съм станала пример и вдъхновение за някой да започне да се занимава с авиация“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


19-годишната белгийка Зара Ръдърфорд, която обикаля света сама на ултра лек самолет, кацна в София. Иска да вдъхнови младите жени да се занимават с авиация и точни науки

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка