Международната космическа станция е свързана чрез геостационарните спътници SpaceDataHighway от Airbus

Pan.bg 18 яну 2022 | 09:47 views (522) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРИЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

SpaceDataHighway на Airbus, разработен с подкрепата на Европейската космическа агенция ЕКА, предоставя услуги за широколентова свързаност между Международната космическа станция (МКС) и Земята. С терминала Columbus Ka-band (ColKa) вече инсталиран и напълно тестван на борда на МКС, сателитът SpaceDataHighway ще започне да предава данни чрез двупосочна връзка в реално време между лабораторията на МКС Columbus и Центъра за управление на проекта Columbus, разположен на германския аерокосмически център DLR близо до Мюнхен, както и изследователски центрове в цяла Европа.

Благодарение на SpaceDataHighway и терминала ColKa, ЕКА ще се възползва от директен и суверенен достъп до МКС, като по този начин ще увеличи оперативната гъвкавост, позволявайки на повече астронавти, учени и изследователи да се възползват от директна връзка с Европа. Това също така ще позволи на ЕКА да създаде слотове за достъп до експерименти ad hoc и взаимодействие с европейски астронавти.

Предоставянето на услуги за данни чрез ColKa е договорено между ЕКА и Airbus. Като част от тази нова услуга SpaceDataHighway, Airbus адаптира своята Ka-band междусателитна връзка, за да гарантира, че данните ще бъдат канализирани през наземната станция в Harwell Campus (Великобритания).

Освен тази услуга в Ka-band, SpaceDataHighway е първото в света геостационарно съзвездие за лазерна комуникация. Той представлява промяна в скоростта на космическите комуникации, използвайки авангардна лазерна технология за предоставяне на сигурни услуги за трансфер на данни в почти реално време. Системата е постигнала повече от 50 000 успешни лазерни връзки през първите 5 години от рутинните операции.

Спътниците от SpaceDataHighway могат да се свързват към МКС, както и към спътници за наблюдение на ниска орбита на разстояние до 45 000 км. От позицията си в геостационарна орбита, системата SpaceDataHighway предава в почти реално време на Земята събраните данни, процес, който обикновено отнема няколко часа. Следователно това позволява значително да се увеличи количеството изображения и видео данни, предавани от спътници за наблюдение, а планът на мисията им може да бъде препрограмиран по всяко време и само за няколко минути.

Със своeто геостационарно „съзвездие“ SpaceDataHighway Airbus вече обслужва 4-те спътника Copernicus Sentinel на дневна база и продължава да разширява услугите си до повече клиенти. Pleiades Neo, най-модерното оптично съзвездие за наблюдение на Земята на Airbus с 4 спътника с разделителна способност 30 cm, са следващите спътници, които ще се възползват от инфраструктурата на SpaceDataHighway и допълнително ще оптимизира реактивността на мисията, осигурявайки доставка на данни в почти реално време и възможности за реактивно изпълнение на задачи.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка