Потвърдено: Изтребители от Нидерландия и Испания ще изпълняват "Еър полисинг" в България (обновена)

Pan.bg 22 яну 2022 | 13:39 views (1420) commentaries(0)
img пан.бг, Н.Димов

В профила си във Фейсбук министърът на отбраната Стефан Янев потвърждава информацията (виж:https://pan.bg/view_article-1-550558-symesten-eyr-polising-s-F-35A-ot-vvs-na-niderlandiya-prez-april-i-maj.html и https://pan.bg/view_article-1-550554-ispaniya-predlaga-da-izprati-iztrebiteli-Eurofighter-v-bylgariya.html) , че изтребители F-35A и Eurofighter, съответно от ВВС на Нидерландия и Испания,ще изпълняват "Еър полисинг" в небето на България.

Ето какво споделя министър Стефан Янев:

"Българската държава, в частност Министерството на отбраната, следи внимателно случващото се по Източния фланг на НАТО, по-конкретно - напрежението между Украйна и Руската федерация. Изострянето на реториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Русия. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО-Русия основна цел трябва да бъде деескалацията на напрежението.

България работи по няколко възможни сценарии за развитие на ситуацията. Всички действия, които страната ни ще предприеме, ще са съобразени с националния ни интерес. При политическо решение, утвърдено от Министерски съвет, допълнителното усилване на военното присъствие ще бъде изпълнено чрез укрепване капацитета на българските въоръжени сили.
От години се води дебатът за реалното състояние на Българската армия и наличието на определени недостатъци в нея. Тези недостатъци сега се налага да бъдат компенсирани от нашите съюзници от НАТО. Предстои изпълнението на задачи в българското небе от типа „Air Policing“, като участие в тях ще вземат военни самолети от Испания и Нидерландия. Използваните от нашите съюзници изтребители са от най-ново поколение, с каквито българските въоръжени сили не разполагат. Това са рутинни действия, които не се случват за първи път у нас.
Става въпрос за ротация в единия случай на 5 до 7 самолета, а в другия – на два самолета. Испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter, а нидерландският – с изтребители F-35. Очевидно е, че след като такъв тип способности и техника България няма, именно солидарността на държавите-членки на НАТО води до използването на съвместни способности там, където е възможно и в съответствие със желанието на съответните държави.

Този тип мерки са утвърдени на срещи на върха на НАТО през 2014 и 2016 година и целят укрепване на сигурността на Алианса.
Настоящата ситуация показва необходимостта от продължаване на модернизацията на българските въоръжени сили и изграждане на адекватни способности. Това ще бъде и един от основните приоритети в работата ми като министър."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка